Fény derült arra, hogy Do Kwon miért bújkál Szerbiában

Do Kwon, a Terraform Labs vezérigazgatója, a rendelkezésre álló információk szerint Szerbiában bujdos a hatóságok elől. A szóbeszéd még tavaly decemberben kapott szárnyra s mindinkább beigazolódni látszik. Az égető kérdés, ami sokakat foglalkoztat az üggyel kapcsolatban: miért pont Szerbia? 

A Terra blokklánc és a LUNA stabilcoin összeomlása után, a dél-koreai elfogatóparancs kiadását követően, Do Kwon Szingapúrba szökött. Ez idő alatt próbálta fenntartani a látszatot és interjúkat is adott, azonban egyre jobban szorult körülötte a hurok. Kisvártatva felkerült az Interpol hírhedt vörös körözési listájára is.

Szingapúrt elhagyva útja először Dubajba vezetett, feltehetőleg onnan utazott tovább Szerbiába. A feltételezések alapján azért a délkelet-európai országra esett a választása, mert nagy a valószínűsége, hogy ott nem találnak rá egykönnyen. Egyelőre nem tudni, hogy mikor érkezett meg oda, annyi viszont bizonyos, hogy a szingapúri legfelsőbb bíróságon benyújtott 57 millió dolláros csoportos kereset lépésre késztette.

A hatósági szervek jelentései szerint Do Kwon legutóbbi tartózkodási helyét Szerbiában determinálták. Az állam többek között Koszovóval határos, amely egyike azon kevés helyeknek, ahol az Interpolnak nincs kirendeltsége. Szerbia és Dél-Korea között nincs kiadatási egyezmény, noha mindkét ország aláírta az Európai Kiadatási Egyezményt. Ezáltal, ha arra kerülne sor, Szerbia kiadhatná a férfit – ennek tudatában Kwon talán olajra lép és Koszovóban rejtőzik tovább.

Ugyanakkor, a kiadatásnak mindkét fél számára előnyösnek kell lennie, illetve Szerbiában és a környező országokban a megvesztegetés sem újkeletű. A szerb kormány kriptobarát fellépése pedig még inkább lehetővé teszi Kwon számára, hogy pénzhez jusson. Ennek ellenére, a bűnüldöző szervek a kriptoeszközöket érintő bűncselekményeket meglehetősen komolyan kezelik, így Szerbia sem szolgálhat sokáig menedékként számára.

Miután elterjedt a hír, hogy Szerbiában bújkál, egyszeriben eltűnt a Twitter-ről, ahol korábban kifejezetten aktív és közlékeny volt. Ezt szóvá is tették neki a mikroblogon, így 1 hónapnyi hallgatás után egy felkiáltójellel „!” konstatálta a helyzetet. Bővebb információkat nem osztott meg magával kapcsolatban.