Földönkívüli sejtek nyomaira bukkantak a geológusok, volt élet a Marson?

A geológusok egy 830 millió éves kristály felnyitását tervezik, amelynek belsejében ősi élő mikroorganizmusok lehetnek. A felfedezés arról árulkodik, hogy a földönkívüli élet nem csak mese, és egykoron akár a Marson is lehetett élet.

A Geological Society of America tudósai a hónap elején tették közzé a kősókristályra vonatkozó eredményeiket. Számításaik szerint a halitként is ismert kősó belsejében szerves szilárd anyagok találhatóak, melyek a prokarióták és az algák ősi sejtjei lehetnek.

A felfedezés azt bizonyítja, hogy a sós lerakódási környezetből származó mikroorganizmusok több százmillió évig is jól megélhetnek a kősóban, amit egyébként kizárólag képalkotó módszerekkel lehet kimutatni. A tanulmány hatással lehet egy idegen élet keresésére mind a földi, mind a földönkívüli eredetű üledékes kőzetekben” – olvasható a tanulmányban.

Vajon veszélyesek lehetnek az emberre?

Kathy Benison, a Nyugat-Virginiai Egyetem geológusa megerősítette, hogy a tudósók hamarosan felnyitják a kristályt, hogy megerősítsék, a szerves objektumok valóban élnek-e.

Kis kockák találhatóak az eredeti folyadékban, amelyből ez a só kinőtt. Meglepetésünkre ugyanakkor olyan formákat is észrevettünk, amelyek mikroorganizmusokra utalnak. Ezek még mindig életben lehetnek a 830 millió éves, jó állapotú mikroélőhelyen” – nyilatkozta.  Hozzátette továbbá, hogy már „évek óta tartanak a munkálatok, hogy megtalálják”, hogyan lehet több százmillió éves mikroorganizmusokat a „lehető legbiztonságosabb módon” visszahozni a modern világba. A sejtek ugyanis elviekben nem képesek megfertőzni az embereket, és nem jelentenek veszélyt világunkra, a tudósok ugyanakkor nem vennének mérget arra, hogy ez valóban így is van.

Bonnie Baxter, a Salt Lake City-i Westminster College biológusa, aki egyébként nem vett részt a tanulmány kidolgozásában, úgy gondolja, hogy Benison csapata bizonyítékot találhatott egy közel egymilliárd éves földönkívüli élet jelenlétére. Egy évvel ezelőtt a NASA marsjárója már tanúskodott hasonló organizmusokról, miután olyan kőzeteket gyűjtött, melyek még akkor keletkezhettek, amikor volt folyékony víz a Marson. A felfedezés Elon Musk terveinek talán pont kapóra jön, hiszen mindez azt sugallja, hogy a bolygó egykoron valóban élhető volt.