A franciák aggódnak, bevándorlás korlátozása veszélyeztetheti az AI fejlesztést

A vezető francia technológiai cégek felsővezetői arra figyelmeztetnek, hogy a szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) párt által javasolt bevándorlási korlátozások veszélyeztethetik Franciaország azon törekvését, hogy Európa vezető AI központjává váljon.

A hétvégi európai parlamenti választáson a Renaissance párt súlyos veszteségeket szenvedett el, emiatt Emmanuel Macron elnök előrehozott választásokat hirdetett az alsóház számára. Az első forduló június 30-án, a második forduló pedig július 7-én lesz.

Macronról egyébként köztudott, hogy prioritásként kezeli a francia tech cégek támogatását, megkönnyítve a startupok számára a külföldi munkaerő felvételét, és közben lobbizik az Európai Unió túl szigorúnak tartott szabályozása ellen, ami vonzza az olyan nagy cégek befektetéseit, mint például az Amazon és a Microsoft.

A Nemzeti Tömörülés szigorúbb bevándorlási politikája

Marine Le Pen szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) pártja – amely várhatóan a legtöbb mandátumot nyeri majd a választáson – viszont ígéretet tett arra, hogy csökkenti a Franciaországba beengedett migráns munkavállalók számát és szigorúbban ellenőrzi a külföldi befektetéseket. A technológiai vezetők szerint ez alááshatja az ország AI-jal kapcsolatos ambícióit.

A tech vezetők aggodalmai

„Teljesen egyetértek a párt bevándorlásellenes álláspontját illető aggodalmakkal” – mondta Julien Launay, az Adaptive ML AI startup vezérigazgatója. „A két korábbi startupban, ahol dolgoztam, a Franciaországba irányuló képzett munkaerő bevándorlása nagyban hozzájárult a tehetségek vonzásához. Különösen azon diákok esetében, akik itt tanultak, gyakornoki programokat teljesítettek különböző cégeknél, és végül itt maradtak. Ez egy fantasztikus tehetség-utánpótlási csatorna.”

Camille Lemardeley, a párizsi székhelyű Superprof oktatási startup általános igazgatója pedig kifejtette, hogy az RN politikái kevésbé barátságos környezetet teremthetnek a nemzetközi szakemberek számára, ami a tágabb üzleti klímát is érintheti. „Az RN politikai platformja szigorúbb bevándorlási ellenőrzéseket és a nemzeti preferencia előtérbe helyezését javasolja a foglalkoztatásban” – mondta Lemardeley. „Ez láncreakciót indíthat el az innováció és a versenyképesség terén, nemcsak a Superprof, hanem az egész francia technológiai ökoszisztéma számára.”

Franciaország vezető AI pozíciója veszélybe kerülhet

Az elmúlt hetekben Franciaország igyekezett megerősíteni pozícióját az AI éllovasaként, amelyet a üzleti és politikai vezetők részvételével zajló párizsi éves VivaTech konferencián is hangsúlyoztak. Hugo Weber, a párizsi székhelyű Mirakl e-kereskedelmi cég közkapcsolati vezetője szerint viszont az RN által javasolt korlátozások a külföldi munkavállalók felvételére alááshatják a törekvéseket. „Aggódom amiatt, hogy a francia startupok képesek lesznek-e továbbra is finanszírozást vonzani, és a technológiai tehetségek célpontjai maradnak-e, különösen az AI területén” – tette hozzá Weber.