George Orwell 1984 című könyvére is lecsap a cenzúra

Az angliai Northampton Egyetem figyelmeztetést adott ki George Orwell 1984 című könyvével kapcsolatban. A klasszikus “explicit anyagot” tartalmaz. 

A liberális cenzúra dühe senkit sem kímél. Shakespeare-től Mark Twainig, a történelem és a klasszikusok eltörlésére törekvő, a rasszizmus- és gyarmatosítás-ellenességen alapuló világnézet erőltetése érdekében az identitásháborút folytatók kulturális harca most olyan írókat és értelmiségieket vesz célba, mint George Orwell, a híres és sokat idézett 1984 című disztópikus regény szerzője. Az 1949-ben a cenzúra borzalmairól és a totalitárius fenyegetésről írt regényt az angol egyetemek gyakorlatilag cenzúrázzák. A Northampton Egyetem figyelmeztetést adott ki a könyvvel kapcsolatban: a regény “explicit anyagot” tartalmaz, és a diákok “sértőnek és zavarónak” találhatják az 1984-et. Mi lehet olyan sértő Orwell klasszikusában? Ez továbbra is rejtély. Ugyanaz jellemző a korunkra, amelyben élünk, mint amiről Orwell írt.

Orwell és 1984 a politikai korrektség húsdarálójában

A Daily Mail szerint az 1984 olyan irodalmi művek között szerepel, amelyeket zavarónak találtak a tanulók lelkivilágára nézve. Az egyetem úgy fogalmazott: “A regény kihívást jelentő kérdéseket feszeget az erőszak, a nemek, a szexualitás, az osztály, a faj, a visszaélések, a szexuális visszaélések, a politikai nézetek és a sértő nyelvezet kapcsán”. Orwell könyve mellett az akadémikusok több olyan művet is azonosítottak, amelyek sértőek és felzaklatóak, köztük Samuel Beckett A játszma vége című színdarabját, Alan Moore és David Lloyd V, mint vérbosszú című képregényét.

Andrew Bridgen konzervatív képviselő a következőket mondta: “Elég ironikus, hogy diákjainkat figyelmeztetik az 1984 elolvasása előtt. Egyetemi kampuszaink gyorsan válnak disztópikus Nagy Testvér-zónákká, ahol az újnyelvűséget gyakorolják, hogy csökkentsék az intellektuális gondolatok körét, és eltöröljék azokat, akik nem felelnek meg neki.” Majd hozzátette: “Túl sokan közülünk – és ez sehol sem nyilvánul meg jobban, mint az egyetemeken – szabadon lemondtak a jogaikról, hogy ehelyett egy homogenizált társadalomhoz igazodjanak, amelyet egy liberális elit irányít, amely megvéd minket az olyan eszméktől, amelyek szerintük túl szélsőségesek az érzékenységünkhöz.”

Orwell életrajzírója, David Taylor úgy nyilatkozott: “Azt hiszem, a 13 évesek a regény néhány passzusát nyugtalanítónak találhatják, de nem hiszem, hogy egy főiskolás korú embert jobban megrázna egy könyv”. Orwell híres regényét rendszeresen feldolgozták színpadra, és egy csodálatos film is készült belőle John Hurt főszereplésével. “Tisztában vagyunk azzal, hogy egyes szövegek kihívást jelenthetnek a diákok számára, és ezt figyelembe vettük a kurzusaink kidolgozásakor” – védekezett az egyetem szóvivője.

Korábban a Salford Egyetem hallgatói kaptak figyelmeztetést Charles Dickens Nagy várakozások című műve miatt.