Globális kriptó szabályozás a láthatáron – mire számíthatunk?

A kriptó szektor szabályozására irányuló megmozdulások az utóbbi időkben egyre komolyabb méreteket öltenek. Az államigazgatások oldaláról érkező nyomás jelentősen leterheli az egyes kriptovalutákkal foglalkozó szervezeteket. Ennek okán áll fenn az eshetőség, hogy számos kisebb cégnek távoznia kell majd a globális piacról. Ez amiatt következhet majd be, hogy nem lesznek képesek előállni megfelelő tervezetekkel vállalatuk számára a nemzetközi szabályozást illetően. 

Az idő előrehaladtával csak növekszik azoknak az államoknak a listája, amelyek egyre nagyobb erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy megvalósuljon a kriptovaluták ágazatának regulációja. Az iparág rohamosan bővül s olyan országok is megjelentek a horizonton, amelyek menedékként szolgálnának a szabályozás alól mentesülni kívánó vállalatoknak.

A CryptoSlate hírportál megkérdezte az ügyről Adam Berker-t, a Mercuryo kriptotárca szolgáltatás jogi képviselőjét, aki 22 állam szabályozási terveibe vezette be őket.

A kriptó szabályozások tele vannak ellentmondásokkal

Berker az államigazgatásokat 3 kategóriába sorolta be, annak alapján, hogy miféle szabályozási rendeleteket szeretnének majd bevezetni. Azok a kormányok, amelyek az első csoportba tartoznak, tanúsítják a leginkább kriptobarát magatartást. Ezek üzletorientáltként jellemezhetők, ugyanis fölöttébb megkönnyítik a cégek dolgát azzal, hogy nehézség nélkül megszerezhetik a működéshez szükséges engedélyeket.

A második kategória azoké az országoké, amelyek jobbnak vélik saját kezükben tartani az irányítást. Ők a spektrum teljesen ellentétes oldalán helyezkednek el és szigorú követelmények elé állítják a kriptóval kereskedő cégeket.

Az utolsó, harmadik csoport a “szürke” címkével illette az oda tartozó közigazgatásokat. Ezek a nemzetek különösebben semmiféle határozatot nem jelentettek meg, így ők jóformán kimaradnak a nemzetközi szabályozási hullámból.

Kriptó szabályozás„Az olyan országok mint például Kanada vagy Litvánia, kedvező feltételeket nyújtanak a kriptovaluta szolgáltatások számára. Ezáltal sokkal könnyebben képesek lesznek követni a regulációs törvényeket. Ugyanakkor, vannak olyanok, akik nehezen teljesíthető elvárásokat támasztanak a vállalatok felé. Szemléltetésül Amerikában például rendkívül nehezen lehet csak megszerezni a szükséges engedélyeket. Ezenkívül az Egyesült Arab Emírségek hihetetlenül magas díjakat szabott meg.”

Berker úgy véli, hogy egy átfogó nemzetközi szabályozási rendszer megvalósítása is benne van a pakliban. Ehhez hasonló, a vállalatok működésére vonatkozó rendeletek már érvényben vannak az EU-ban, illetve Amerika sem rest törvényekkel szabályozni a kriptovaluta ügyleteket.

Forrás: cryptoslate.com