A Google mostantól a Google Drive-on is cenzúráz

Mostantól a Google már a Drive-on elhelyezett személyes fájlokra is kiterjeszti a cenzúra politikáját. A Big Tech vállalatok keze mindenhova elér, és kíméletlenül törlik a számukra nem tetsző tartalmakat.

Az már egy jó ideje köztudott, hogy a közösségi médiában közzétett információkat brutálisan blokkolják a nagy tech óriások. A koronavírus járvány kitörése óta viszont még inkább nyilvánvalóvá vált az, hogy a szólásszabadság és a demokrácia csak utópia. A kormányzati megfigyelésektől kezdve, a nyomon követésen át, az érzékeny posztok törlésig ma már bármi megtörténhet. Most viszont azzal is tisztában kell lennünk, hogy a Google nem tűri meg a számára nem tetsző tartalmakat a Google Drive felhőszolgáltatáson sem.

Erre mostanában derült fény, amikor Judy Mikovits Plandemia című 26 perces dokumentumfilmje egyszerű eltűnt a Google Drive-ról. A Google természetesen azzal magyarázta a volt amerikai biokémikus és kutató ismeretterjesztő filmjének törlését, hogy a koronavírussal kapcsolatban téves információkat osztott meg, mellyel félrevezette az embereket. A videó először a legnagyobb videomegosztón, a YouTube-on jelent meg. A virálissá vált dokumentumfilmet több millióan nézték meg, amely később felkerült a Facebookra, a Tik Tok-ra és az Instagram is. A The Washington Post természetesen jelentette ezt a nagy kaliforniai vállalatoknak, amelyek 5 videót töröltek a YouTube-ról, 9 posztot a Facebook-Instagramról és 24 videót a Tik Tok-ról. A film ezután felkerült a Google Drive-ra is, viszont nem sokkal a feltöltés után onnan is eltűnt.

Elon Musk sem úszta meg

A koronavírus járvány az egész világot megmozgatta amiből természetesen Elon Musk sem maradhatott ki. A Tesla és a SpaceX alapítója és vezérigazgatója egy, a Google által megkérdőjelezhető tanulmányt osztott meg a Drive-on, amely a hidroxi-klorokin koronavírus elleni hatását kérdőjelezte meg. Márciusban azonban ez is elérhetetlenné vált. Musk fájlhoz való hozzáférését letiltotta a Google. Azóta persze kiderült, hogy a Trump által ajánlott hidroxi-klorokin, amit az amerikai elnök cukorkaként fogyasztott az elmúlt hónapokban, egyáltalán nem hatásos a koronavírussal szemben. A WHO minden hidroxi-klorokinnal végzett tesztet leállított, mivel az szívritmuszavart és egyéb súlyos szívproblémákat okozhat.

Sokan fontos dokumentumaik másolatát, kényes privát tartalmat tárolnak a Google által kínált felhőszolgáltatáson. Ha a Google cenzúra politikája erre is kiterjed, akkor lassan minden kapu bezárul a tartalmak megosztása előtt. A Google persze az emberek védelmére és a káros információk megszűrésére hivatkozik. A Google Drive felhasználói irányelvei kijelentik, hogy tilos “a polgári és demokratikus folyamatokhoz kapcsolódó félrevezető tartalom, a káros egészségügyi gyakorlatokhoz kapcsolódó félrevezető tartalom, a manipulált média terjesztése. Ezek között kivétel lehet az, ha az adott tartalmat oktatási, tudományos vagy művészeti célra használják fel.”

Ki vezet félre kit?

A Google arra nem adott magyarázatot, hogy mégis mi alapján dönti el, hogy mi számít manipulatívnak vagy hitelesnek és mi nem. Ennyi erővel Trump elnök kijelentéseit is cenzúrázhatnák, aki fertőtlenítőszer befecskendezésére buzdította a lakosságot, hiszen az szerinte hatékony lehet a koronavírussal szemben. Kijelentése nemcsak nem hatásos, de életveszélyes is. Vele szemben azonban elnézőbbek a nagyvállalatok, máskülönben úgy járnak, mint a Twitter.

A Plandemic fájl eltávolítása azonban jól tükrözi az egyre agresszívabb moderációs szabályokat, melyek nem kímélnek senkit és semmit. Mindössze néhány hónap telt el a járvány kirobbanása óta máris cenzúra hadjárat indult a tech cégek jóvoltából. Mostantól állami kérésre bármit törölhetnek, ami számukra nem tetszik. Egyetlen menekülési útvonal lehet csak: a blokklánc.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük