A Google egy kábellel kötné össze Afrikát Ausztráliával

A Google arra készül, hogy megépítse az első tenger alatti optikai kábelt, amely összeköti Afrika és Ausztrália kontinenseit.

A hír azután érkezett, hogy a nagy felhő szolgáltatók minden dollárért egyre jobban küzdenek. A Google szeretné utolérni az Amazon AWS és a Microsoft Azure piaci részesedését a felhő szolgáltatások terén.

Optikai kábel építésébe kezd a Google a tenger alatt

A Google folyamatosan nyomon követi az Afrikában tapasztalható széles körben elterjedt internet leállásokat. A bejelentések döntő többsége a hibás tenger alatti kábeleknek tulajdonítható. Egy olyan vállalat esetében, amely a szolgáltatásait a fogyasztóknak és a vállalkozásoknak egyaránt maximális szinten szeretné nyújtani, a Google most megoldásként szeretné pozicionálni magát.

Az „Umoja” névre keresztelt új optikai kábel Kenyából indul, és számos országon át halad. Többek között a Kongói Demokratikus Köztársaságon, Ruandán, Ugandán, Zambián és Zimbabwén halad keresztül az afrikai kontinensen a kábel, mielőtt befejezné szárazföldi útját Dél-Afrikában. Az afrikai adatközponti régió már az év eleje óta működik Johannesburgban.

Az útvonal földi része tehát valójában már el is készült – erősítette meg a Google. Most pedig a következő szakasz jöhet a tenger alatt.

Az Indiai-óceánon át az ausztráliai Perthbe vezető kábelnek jelenleg már folyamatban van a munkája, bár a projekt befejezésnek nincs még megerősített dátuma.

„Az Umoja lehetővé teszi az afrikai országok számára, hogy megbízhatóbban kapcsolódjanak egymással és a világ többi részével” – mondta Brian Quigley, a Google Cloud globális hálózati infrastruktúráért felelős alelnöke egy blogbejegyzésében. „A meglévő összeköttetési útvonalaktól eltérő új útvonal létrehozása kritikus fontosságú egy rugalmas hálózat fenntartása érdekében egy olyan régióban, amely a korábbiakban súlyos szolgáltatás kimaradásoktól szenvedett.”

Felhő szolgáltatás a tengerek alatt

A világ tengerein, óceánjain és vízi útjain több száz kábel ível át. A Big Tech cégek – köztük az Amazon, a Google, a Meta és a Microsoft – egyre nagyobb részesedést követelnek ebben az infrastruktúrában. Az ok egyszerű: minél több kábel és adatközpont van, annál jobb minőségű szolgáltatást tudnak nyújtani ügyfeleiknek. Legyen szó alacsonyabb késleltetési idejű YouTube streamekről vagy gyorsabb adatátvitelről a felhőalapú számítástechnikára épülő vállalkozások számára.

A Google által tervezett Umoja-útvonalhoz jelenleg a legközelebbi tenger alatti kábelút a SUB.CO Oman Australia Cable (OAC), amely 2022-ben nyitotta meg kapuit, és összeköti Ománt Perthtel.

A Google emellett befektetett már több különböző Afrika körüli kábelezési projektekbe is. Köztük az Equianóba, amely Portugáliát köti össze Nigériával és Dél-Afrikával.

Az év elején a vállalat azt is bejelentette, hogy megépíti az egyik első tenger alatti kábelt, amely Dél-Amerikát köti össze az ázsiai és csendes-óceáni térséggel, Chilétől Francia Polinézián keresztül Ausztráliáig.

Bár a Google nem adott meg konkrét időpontot az Umoja kábel befejezésére, egy tipikus tenger alatt húzódó kábel megépítése a tervezéstől az üzembe helyezésig körülbelül három évig tart. Így talán arra számíthatunk, hogy ez a kábel 2026 körül már kész is lehet a használatra.