Az EU Görögországot és Spanyolországot sürgeti, hogy adják Ukrajnának a légvédelmi rendszerüket

Görögországra és Spanyolországra nagy nyomás nehezedik. Az uniós és NATO szövetségesek a két ország légvédelmi rendszereit adnák Ukrajnának, miután a nehéz háborús helyzetben lévő kijevi vezetés támogatást követelt az uniós kül- és védelmi miniszterek hétfői ülésén.

A Financial Times cikke szerint a nyugati szövetségesek a légvédelmi rendszerek Ukrajnának adását sürgetik, akár a két ország védelmi képességeinek kárára is.

Ukrajna és az EU más országok légvédelmi rendszerét követeli

Oroszország töretlenül folytatja csapásait Ukrajna energetikai, logisztikai és kommunikációs infrastruktúrája ellen, miközben Kijev a limitált légvédelmi kapacitása miatt nem tudott érdemben válaszlépéseket eszközölni. Putyin kijelentette, hogy a fokozott légitámadások közvetlen megtorlásul szolgálnak az orosz olajlétesítmények elleni, határokon átnyúló ukrán dróntámadásokra.

Az ukrán vezetés ezért amerikai gyártmányú Patriot és szovjet fejlesztésű Sz-300-as rendszereket kért. Az ukrán elnök április 6-án tett kijelentése szerint 25 Patriot rendszerre lenne szükség az ukrán légtér megfelelő biztosításához. Az ország jelenleg legalább három Patriot rendszerrel rendelkezik.

Volodimir Zelenszkij elnök vasárnap sürgős felhívást tett közzé az X-en, amelyben a következőket írta,

A Patriotokat csak akkor lehet légvédelmi rendszereknek nevezni, ha működnek és életeket mentenek, nem pedig mozdulatlanul állnak valahol a raktárbázisokon

Egyelőre csak Németország jelentett be egy Patriot rendszer átadását Ukrajnának. Más uniós vezetők azonban arra használták fel a brüsszeli csúcstalálkozót, hogy személyesen sürgessék Pedro Sanchez spanyol és Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnököt, hogy adják át rendszereik egy részét Ukrajnának.

A két ország fegyveres erői több mint egy tucat Patriot rendszerrel rendelkeznek. Sok EU-s vezető kijelentése szerint őket nem fenyegeti közvetlen veszély, így Ukrajnának nagyobb szüksége van a légvédelmi eszközökre.

Ukrajna, légvédelem, Kijev, Patriot
A Patriot rakétarendszer. Forrás: Greek City Times

Bár Lengyelország és Románia szintén rendelkezik ilyen fegyverzettel, a tisztviselők szerint a háború földrajzi közelsége miatt a két ország sebezhetőbb, ezért nem nehezedik egyikre sem jelentős szállítási nyomás. Egyesek azonban kérdőre vonják Görögország “biztos” helyzetét, mivel a Törökországgal való kapcsolata közel sem mondható konfliktusmentesnek.

Vannak országok, amelyeknek nincs most azonnal szükségük légvédelmi rendszerekre, hogy őszinte legyek

– Mondta egy találkozó előkészítésében részt vevő uniós diplomata.

Ahogy a konfliktus folytatódik, az ukrán légvédelem megerősítésének fontossága rávilágít a nemzetközi együttműködés és támogatás kritikus szerepére a regionális biztonsági kihívások kezelésében.

Érdekelhet: