Greta Thunberg megmondta a tutit – nem szabad lekapcsolni az atomerőműveket

Greta Thunberg klímaaktivista legújabb interjújában arról beszélt, hogy mely energiafajták jobbak másoknál.

Ezen a héten Thunberg – egy hamarosan megjelenő interjú alatt – azt mondta, hogy az atomenergia jobb megoldás, mint a szén, ami mindenki számára nyilvánvaló volt, aki józan ésszel próbálta az energiatermelés különböző módjait megvizsgálni, nem félve attól, hogy lesz elég “zöld”.

Thunberg azt nyilatkozta, hogy rossz ötlet kikapcsolni az atomerőműveket, ha ez azt jelenti, hogy át kell térni a szénre – írta kedden a Politico.

“Attól függ. Ha már működnek, szerintem hiba lenne leállítani őket és átállni a szénre” – mondta az atomerőművekről.

Az atomerőművek kivéreztetése sehol sem volt fontosabb, mint Németországban, amely azt tervezte, hogy az év végére bezárja a 3 megmaradt atomerőművét, mielőtt az orosz-ukrán háború következtében az egekbe szökő árakkal súlyos energiaválságba került. Most úgy döntöttek, hogy 2 erőmű élettartamát mégis meghosszabbítják.

A jelentés szerint az atomerőművek leállításának tervezése további járulékos károkat okozott, ami azt eredményezte, hogy Németország több szunnyadó szénerőművet is felélesztett. Emellett 450 millió eurót is fizet a bezárt barnaszénerőművek üzemeltetőinek, hogy az erőműveket üzemképessé tegyék a téli vészhelyzetek esetére. A kormány azonban továbbra is kitart amellett, hogy 2030-ig véget vet a szénfelhasználásnak.

A nukleáris energia olyannyira égető téma az országban, hogy “a reaktorok meghosszabbításáról szóló nyilvános vita, még ha csak néhány hónapra is, sokkal ellentmondásosabb volt, mint a rendkívül szennyező szénerőművek újraindítása” – írja a Politico.

Christian Lindner német pénzügyminiszter úgy nyilatkozott Thunberg megjegyzéseiről: “…ebben az energiaháborúban mindent, ami elektromos kapacitást teremt, a hálózatra kell kapcsolni. Az okok magukért beszélnek – gazdaságilag és fizikailag is”.

Florian Hahn, a bajor Keresztényszociális Unió parlamenti képviselője a németek energiaügyekben tanúsított tudatlanságáról a következőket mondta: “Ha még a Zöldek védőszentje is az atomerőművek további üzemeltetése mellett érvel, akkor tudja, milyen ideológiai dilettáns munkát végez [a Zöldek gazdasági minisztere] Robert Habeck és pártja”.

Thunberg megjegyzéseit azonnal felkapták az atompárti politikusok, még a kormánykoalíción belül is.

A nukleáris vita fájdalmas a környezetvédelmi csoportok és Habeck Zöldek pártja számára. A Zöldek korábbi elnöke, Simone Peter, aki most a német megújuló energia szövetségnek dolgozik, azt mondta, hogy Thunberg megjegyzései “nem értelmesek, mivel az atomerőművek már nem hasznosak, ráadásul orosz uránt használnak”.