Egy hacker felfedezése segíti az Antiküthérai szerkezet megértését

Az Antiküthérai szerkezetet a Földközi-tengerből 120 évvel ezelőtt halászták ki. Nagyon sok képzett akadémikus és tudós kutatta már a tárgyat. Ennek alapján azt gondolnád, hogy az ősi analóg számítógép összes funkcióját felfedezték már. De a mechanizmus továbbra is tartogat titkokat, amelyek közül néhányat csak az eszköz eredeti gyártójával vagy kitalálójával együttműködve lehetne megfejteni. Azonban most úgy tűnik, hogy az Antiküthérai szerkezet legutóbbi felfedezése egy újabb funkciót rejt, ami eddig ismeretlen volt. Ez nem más, mint egy holdnaptár.

Az Antiküthérai szerkezet önmagában is lenyűgöző, de az igazi élvezet ebben a hírben az, hogy ez a mostani felfedezés saját kriptoközösségünk egyikétől származik. Chris fedezte fel a Clickspring-től, aki csodálatos órák és más mechanikus műalkotások készítője is egyben. Amikor négy évvel ezelőtt az Antiküthérai szerkezet egy másolatát korabeli anyagokból és eszközökkel készítette el, fogalma sem volt arról, hogy az erőfeszítései ilyen irányt fognak venni. Az alábbi videó – a Vimeo-n is megtalálható – összefoglalja a váratlan felfedezést, amely a szerkezet egyik gyűrűjébe vésett szokatlan számú osztáson alapszik. A tudósok ezt hibaként kezelték, de miután egy mérföldet gyalogolt a szerkezet készítőjének cipőjében, Chris jobban megértette a lényegét.

Az eredetiben tanúsított kivitelezés és találékonyság arra engedte következtetni Chris-t és munkatársait, hogy a naptárgyűrű valójában egy 354 napos naptár, amely inkább egy holdciklust tükröz, mintsem egy napciklust. Az eredményeket a Horological Journal tudományos cikkében foglalták össze. Egy ilyen tanulmány elfogadtatása egy lektorált folyóiratban bravúros teljesítménynek számít. Így hát emeljük kalapunkat a szerzők előtt, akik nemcsak az Antiküthérai szerkezet rég elveszett tulajdonságát találták meg, és jöttek rá annak jelentőségére, hanem azért is, hogy kitartottak a tanulmány megírása és publikálása mellett, miközben más projekteket szüneteltettek.  A Clickspring rajongók pedig még egy okuk van az örömre – ugyanis újabb videók vannak készülőben!