Hackerek ellopták, majd eladták a Cyberpunk 2077 forráskódját

Még a hét elején vált ismertté egy ransomware-típusú hackertámadás, amellyel a CD Projekt Red fejlesztőcéget támadták meg. Ez a cég az, amelyik a sokszor-sok helyen bírált, de mégiscsak történelmi magasságokba emelkedő Cyberpunk 2077 játékát fejleszti. A támadók amellett, hogy a cég gépeinek egy részét is meg tudták bénítani, ellopták a Cyberpunk 2077 forráskódját legalább egy másik játék kódjával egyetemben. Később kiderült, hogy a Witcher 3 és a Gwent játékai érintettek még. A támadás után azonnal megkeresték a céget és ajánlatot tettek a megegyezésre, amelynek elutasítása esetén azzal fenyegetőztek, hogy eladják a forráskódokat.

Kikerült a netre a Cyberpunk 2077 forráskódja és el is vitték

El is kezdődött azonnal a kódok árulása, több fórumon és a darkweben is megjelentek az eladók. A mindössze 48 órás határidő viszont gyorsan lejárt és a CD Projekt RED nem volt hajlandó megegyezni. A VX Underground oldal volt leginkább érintett az értékesítési tevékenységben, hiszen itt hirdették képernyőfotókkal együtt a forráskódokat.

És tegnap egy Redengine néven futó felhasználó jött a nagy hírrel, mely szerint a hackereknek sikerült is eladniuk az összes kódot. A kikiáltási ár 1 millió dollárról indult, de fix áron 7 millió dollárért el lehetett volna azonnal vinni. Végül nem a VX Undergroundon történt meg az értékesítés, hanem egy másik helyen, jelenleg még nem ismert árért. Alapvetően a történetben a jelenlegi ismeretek szerint kriptovaluták nem voltak érintettek, hiszen a támadók a CD PRojekt Redtől sem követeltek pénzt első körben, csak kapcsolatfelvételt. De a cég ezt is elutasította, hangsúlyozva, hogy minden adatról sikerült mentést készíteniük és a helyzetet stabilizálták rendszereikben. És pont a mentés hozta őket valamennyire jobb helyzetbe, hiszen így nem váltak zsarolhatóvá a fájlok törlésével vagy végleges zárolásával.

Az is kérdéses egyébként, hogy a támadók által eladott kódokat ki vette végül meg és mire használja majd. Mindenesetre a játék módosítható ezáltal, ami negatív hatással lehet a cégre és a játék egészére. Fentebb már említettük, hogy a Cyberpunk 2077 nagyon sok bugjáról is ismertté vált, amelyeket ugyan folyamatosan javítanak a fejlesztők, mégis sokakban ez maradt meg a régóta nagyon várt játékról. És a hackerek is gúnyt űztek ebből, hiszen a CD Projekt Redhez eljuttatott üzenetben azt írták, hogy ha nem veszik fel velük a kapcsolatot, akkor “mindenki látni fogja az igénytelen kódotokat“. Egy specialista szerint egyébként ugyanazok a támadók állnak a háttérben, akik még 2020-ban egy brazil erőművet is megtámadtak. A csoport a HelloKitty néven futó ransomware-t használja a támadásokhoz.