Így védd meg telefonodat a hackerek ellen

A Dilation Effect biztonsági cég azt ajánlotta a kriptovaluta-befektetőknek, hogy legalább hetente indítsák újra telefonjaikat, amivel túljárhatnak a hackerek eszén.

Ez az egyszerű intézkedés ugyanis potenciálisan megzavarhatja a hackerek tevékenységét és észrevehetőbbé teheti támadásukat az áldozatok számára, írják. Mindeközben az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) szintén biztonsági figyelmeztetést adott ki, amelyben alátámasztotta a Dilation Effect állításait.

Az elemzés szerint a mobiltelefonok elleni támadásokat általában szöveges üzeneteken vagy böngészőkön keresztül hajtják végre. Ha egy telefont sikeresen feltörtek, és közben egy trójai programot ültettek bele, a telefon újraindítása megzavarhatja a hackerek tevékenységét. A hackerek ugyanis kénytelenek lesznek a telefon biztonsági rendszerét megbütykölni, vagy ugyanazt a programot újra lefuttatni, amit az áldozat gyakorta rögtön észrevehet. A jó hír pedig, hogy a szakértők szerint nem egyszerű a rendszerindítással kapcsolatos sebezhetőségeket kihasználni, ezért a hackerek valószínűleg ez utóbbi folyamathoz fognak fordulni.

Mit kell tennem, hogy nyugodtan aludjak?

A telefon újraindítása mellett javaslatuk szerint az Iphone-felhasználóknak érdemes véglegesen kikapcsolniuk az iMessage funkciót, mivel az üzenetküldő alkalmazáson keresztül kapott linkek vagy fájlok könnyen bejuthatnak a telefonba. A funkció kikapcsolásával a felhasználók csökkenthetik annak esélyét, hogy ilyen típusú támadások célpontjaivá váljanak. Emellett az alternatív üzenetküldő alkalmazások használata, amelyek erősebb biztonsági protokollokat alkalmaznak, további védelmet nyújthat.

A telefon újraindítása és az iMessage kikapcsolása mellett a felhasználóknak ajánlatos rendszeresen frissíteniük telefonjuk operációs rendszerét és alkalmazásait is. A frissítések gyakran tartalmaznak biztonsági javításokat, amelyek védelmet nyújtanak az újonnan felfedezett sebezhetőségekkel szemben. Célszerű továbbá víruskereső programokat is lefuttatni a telefonon, és fontolóra venni további biztonsági lépéseket is. Például, a kétlépcsős azonosítás (2FA) beállítása jelentősen növelheti a fiókok biztonságát, mivel a jelszó mellett egy második hitelesítési formát is megkövetel. A virtuális magánhálózat (VPN) használata és a rendszeres biztonsági mentések készítése is kulcsfontosságú.

A biztonsági szakértők szerint ezen alapvető óvintézkedések betartása jelentősen növelheti a telefonok és az azon tárolt érzékeny adatok védelmét, és segíthetnek abban, hogy a kriptovaluta-befektetők biztonságban tudhassák eszközeiket.