Több százezer amerikai vonul ki a modern világból, hogy felkészüljön a katasztrófára

A gazdasági instabilitás, a COVID-19 és az általános bizonytalanság miatt egyre több amerikai megdöbbentő döntést hoz. A lakosok kivonulnak a világból, és sokan “hálózaton kívüli” életet kezdenek. A mozgalom, amelyet a gazdasággal kapcsolatos aggodalmak, az éghajlatváltozás és az önellátás iránti vágy hajt, jelentősen megerősödött az elmúlt években, ahogy egyre többen készülnek fel a lehetséges jövőbeli katasztrófákra.

A túlélő mozgalom felemelkedése

Ahogy társadalmi feszültségek és a gazdasági nehézségek nőnek, egyre több ember dönt úgy, hogy kivonul a társadalomból, és egyszerűen új életet kezd. Természetesen a teljes kiszakadás szinte lehetetlen, mivel a modern világ egyre szorosabban vesz körül minket. Ennek ellenére sokan úgy látják, hogy a “rácson kívüli” életmód a legjobb lehetőség a problémák és kihívások elől való elmenekülésre és egy új, stabilabb és biztonságosabb élet felépítésére.

Ha kevésbé függünk a rendszertől, akkor a rendszer történései is kevésbé hatnak ránk. Sokan úgy gondolják, hogy a rendszer az összeomlás felé tart, míg mások szerint az élet egyre nehezebb és rosszabb lesz. Ezért nem meglepő, hogy a lakosság jelentős része lázasan készülődik a nehéz évekre. készülődik arra, ami jönni fog.

A becslések szerint csak az Egyesült Államokban jelenleg körülbelül 20 millió “prepper”, azaz túlélő mozgalmista van. A szám 2017 óta megduplázódott és a növekedés nagy részét a kisebbségek és a politikailag balközépnek tekintett emberek teszik ki, akiket Trump megválasztása, a COVID-19 és a szélsőséges időjárás kényszerített a döntésre.

Ezek a lakosok elvonulnak a világtól, fegyvereket, gyógyszereket és készleteket halmoznak fel azért, hogy egy krízis esetén a lehető legnagyobb esélyük legyen a túlélésre. Morgan, aki magát “30 éves indianai leszbikusnak” definiálta, egyike az amerikaiak új típusának. Állítása szerint felkészülnek a politikai felfordulásra és a természeti katasztrófák túlélésére.

Kivonulás a hálózatból

A túlélő mozgalomnak van egy olyan alcsoportja, akik a teljes kivonulás mellett döntöttek. A jelentések szerint Amerikában körülbelül 250 ezer olyan lakos van, aki arra a kemény lépésre szánta el magát, hogy teljesen kilép a hálózatból, és egy új életet kezd.

A hálózaton kívülinek nevezzük azt, aki független az elektromos, az ivóvíz, csatorna, távközlés, gáz hálózatoktól, és minden egyéb hálózati szolgáltatástól. Ez többnyire azt is jelenti, hogy az offgrid emberek, a lakott területektől távolabb találnak helyet maguknak.

Természetesen az is előfordulhat, hogy nem önszántából vonul ki valaki a világból. Egy kellemes túra gyorsan a túlélés egyik legkeményebb fejezetébe fordulhat át, ezért itt egy beszámoló arról, hogyan találhatsz vissza a civilizációba, ha egyszer eltévednél.

Mivel az energiaköltségek és az ingatlanárak folyamatosan emelkednek, egyre több amerikai választja a hálózaton kívüli életet. A lehetséges költségmegtakarítás minden bizonnyal vonzó, de ennek megteremtése nehézséget okozhat. A technológia és az apró házak, a hajózási konténerházak és más energiahatékony lakhatási alternatívák viszont lehetővé teszik a fenntartható életmód iránt érdeklődő családok számára, hogy a hálózaton kívüli életmódra váltsanak.

A gazdasági kihívások és az életmód csökkenés miatt sokan úgy érzik, hogy nem számíthatnak a kormányra vagy a vállalatokra. A bizalom megrendülése pedig érthető. Főleg akkor, amikor a felelősök nem képesek az olyan túléléshez elengedhetetlen tényezők biztosítására, mint az áram, a víz és az élelmiszer. A rendszer pedig elég törékeny lehet, ahogy azt a szuezi-csatornát eltorlaszoló hajó példája is mutatta.

Érdekesség, hogy sok mozgalom hívő hosszú évek óta hisz a világ összeomlásában. De eközben a kevésbé elkötelezett csoportok azokat a legmodernebb és folyamatosan fejlődő technológiákat és vívmányokat használja, amit az állításuk szerinti “egyre rosszabb” világ állít elő. Ez persze nem meglepő, mivel a cél a túlélés minden áron. Az is biztos, hogy egy modern konténerházban, a legjobb technológiákkal ellátva, könnyebb várni a világvégét, mint egy egyszerű sátorban.

Ha hasonló döntésen gondolkozol, végezz alapos kutatást

A legtöbben rendkívül függünk a hálózattól és megteremtett kényelemtől. Ezért sokan úgy látják, hogy a radikális életmód váltás elég nagy kihívást jelent. A hálózaton kívüli élet a szigorú értelemben azt jelenti, hogy mindent, amire a túléléshez és a boldoguláshoz szükségünk van, önállóan szerzünk be: élelmet, menedéket és energiát.

Ez erőt adhat, egészen addig a pillanatig, amíg a dolgok rendesen működnek. De amint egy súlyos betegség bekövetkezik, vagy megszűnik a vízforrás, könnyen életveszélyes helyzetbe kerülhetünk. De gondolhatunk az olyan apró kényelemre is, mint a mindennapi forró fürdő, vagy a világítás. Ezért érdemes komolyan megfontolni a döntést.

Sokak számára nagy lehet a csábítás egy ilyen békésebb életmód elérésére. A legegyszerűbb egy ilyen közösséghez való csatlakozás lehet, mivel így egy kialakult és tapasztalt csapattól tanulhatunk. Míg sokan ezt választják, addig sok család inkább magára hagyatkozik.

Egy család, aki a hálózat nélküli életet választotta

Heather Graesser és férje egykor egy nagy ház tulajdonosa volt Denver közelében, de most sokkal boldogabbak, és “off grid” életmódot folytatnak.

Tíz évvel ezelőtt tipikus külvárosi életet éltem Denver külvárosában. (…). Ma az életünk gyökeresen másképp néz ki. Teljesen a hálózaton kívül élünk egy 300 négyzetméteres házban, amelyet szalmabálákból és természetes építőanyagból építettünk.

Elmondásuk szerint a villamos energiát napenergiával, a vizet pedig esővízgyűjtéssel szerzik. Trágyaként az emberi hulladékból készült komposzt használják, amit a pottyantós wc-ból nyernek ki.

Magunk mögött hagytuk a hagyományos világot. De útközben egy sokkal fényűzőbb és szabadabb életmódot alakítottunk ki.

– Számolt be a tapasztalatairól Graesser.

Bár ilyen meghatározó döntést mindenkinek önszántából kell meghoznia, a körülmények nagymértékben befolyásolhatják a döntést. Ha például beüt az apokalipszis, megszűnik a választás lehetősége, ezért nem árt ha már előre becsomagoltál, legalább 72 órára.