Hálózatfrissítéssel érkezett a Monero v0.14.0

Megjelent a Monero legújabb frissítése, ami a március 9-ei hálózatfrissítésnek köszönhető.

A Monero fejlesztőinek célja, hogy a kriptovaluta a lehető legjobban decentralizált maradjon. A Bitcoinnál is megfigyelhető például, hogy alig pár cég uralja a bányászpiacot, bár a jövedelmezőség csökkenése valamennyire felhígította a bitcoin bányászok közösségét. A Cryptonight algoritmusnak köszönhetően viszont kevésbé éri meg ASIC célgépekkel bányászni a coinokat, így a CPU/GPU bányászok tevékenysége is profitábilis marad – ellentétben a Bitcoinnal, ahol ez a két eszköz már szóba sem jöhet a nagy hálózati teljesítmény miatt. A frissítés részét képezi többek között a továbbfejlesztett PoW bányász algoritmus, a Cryptonight-R.

“A 0.14.0 verzió egy stabil frissítés, amely nem tartalmazza az elmúlt hónapok fejlesztéseit, csupán a hálózatfrissítésre koncentrál.” írja Boron Butterfly, a verzió publikálója

A RingCT (ring confidential transactions), azaz a bizalmas tranzakciókat kezelő protokoll is hatékonyabb lett a frissítésnek köszönhetően.

Hogyan lehet egy teljesen nyilvános blokklánc tranzakció névtelen? Az alapötlet egyszerű aritmetikával magyarázható.

Egy átutalásnál az összes bemenet összegének meg kell egyeznie a kimenetek összegével, például:

1 + 2 + 3 + 4 = 3 + 5 + 2

Szó szerint, ami bement, annak ki is kell jönnie, hiszen egy utalás során nem semmisülhetnek meg coinok (ahogy újak sem jöhetnek létre). Láthatjuk az összegeket, ez stimmel. Ha mindent megszorzunk egy A számú véletlen számmal, akkor ezt kapjuk:

(1A) + (2A) + (3A) + (4A) = (3A) + (5A) + (2 * A)

Ez így is felírható:

A * ( 1+2+3+4) = A * (3 + 5 + 2), így biztosak lehetünk abban, hogy az első képlet, 1 + 2 + 3 + 4 = 3 + 5 + 2 továbbra is igaz.

“A trükk az, hogy a RingCT-nek köszönhetően csak a feladó és a fogadó ismeri az A értékét. A többiek csak a már megismert értékeket (2A, 3A) látják, így ellenőrizhetik, hogy nincs-e csalás, de nem tudják megmondani a pontos összegeket.” – írja JollyMort

Ezt leprogramozni kicsit bonyolultabb persze, remélem azért a kissé felszínes példa ellenére érthető, mitől is anonimak a Monero tranzakciók.

Kövess minket Facebookon és Instagramon is. Értesülj első kézből a friss kriptós hírekről!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük