Hamarabb megennék a saját cipőjüket, mint a laboratóriumi húst: felháborodtak a táplálkozási szakértők

Az Egyesült Államokban nemrégiben a boltok polcaira került a laboratóriumban előállított „csirke- és marhahús”, ám a termék minden formában rossz szájízt hagyott maga után.  

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma zöld utat adott az UPSIDE Foods és a GOOD Meat vállalatoknak, hogy a laboratóriumban előállított termékeiket az áruházakban is értékesíthessék. A húst állatok izmaiból és bőréből nyert őssejtekből állítják elő, majd azt egy bioreaktorban tenyésztik tovább olyan körülmények között, amelyek az állati testben végbemenő folyamatokat utánozzák.

Nincs mindenkinek ínyére a laboratóriumi hús

„Inkább a cipőmet enném meg, mintsem a laboratóriumban termesztett húst” – jelentette ki Diana Rodgers táplálkozási szakértő, aki szerint a legjobb hús olyan farmokról származik, ahol az állatok szabadon legelészhetnek.

A sejttenyésztett hús egyébként kifejezetten drága mulatság, egy kiló hús előállítása ugyanis körülbelül 17 dollárba, míg a hagyományos húsé mindössze 2 dollárba kerül. Számítások szerint mire a laboratóriumban termesztett marhahús az étterem tányérjára kerül, egy hamburgerért már 100 dollárt kellene elkérni. Az sem mindegy továbbá, hogy a laboratóriumi hús előállításáról egyelőre nem állnak rendelkezésre pontos információk, így Rodgers szerint nem lehet megmondani, hogy az jó hatással van-e az emberi szervezetre.

„Ennél még a McDonald’s is jobb” – tette hozzá.

Ennek ellenére a GOOD Meat állítása szerint a terméke csirkesejtektől, sóból, búzából és szójából készül, így „magas a fehérjetartalma, beleértve az esszenciális aminosavakat is”. Az UPSIDE Foods pedig elmondta, hogy terméke valódi hús, amelyet az ember ugyanúgy megemészt, mint bármely hagyományos terméket.

A National Cattlemen’s Beef Association amerikai szervezet most azért tüntet, hogy a laboratóriumban termesztett húst előállító vállalatok ne használhassák a hagyományos elnevezéseket. A „marhahús” kifejezést ugyanis szerintük a „haszonállatként nevelt állatokból származó húsnak kell fenntartani”.

A laboratóriumban termesztett húsok nem összetévesztendőek az olyan cégek által kínált húsalternatívákkal, mint például a Beyond Meat vagy az Impossible Foods, amelyek növényi termékek felhasználásával próbálják lemásolni a húsok ízét és textúráját.