Hamis pénz használatát jelentették szerte az USA-ban

Az utóbbi időben országszerte felbukkannak a hamis pénzzel való fizetésre tett különböző kísérletekről szóló címlapok Amerikában; az ABC News pedig kijelentette, hogy „visszatérőben van”a pénzhamisítás.

A rendőrség szerint a hawaii Hilo városában valaki kifehérítette az 1 dolláros bankjegyek tintáját, és 100 dolláros jeleket nyomtatott rá – számolt be a Fox-hoz tartozó KHON hírcsatorna.

Rio Amon-Wilkins rendőrkapitány szerint a hatóságok több személyt is keresnek a bűncselekménnyel kapcsolatban.

„Mivel eredeti amerikai bankjegyekre nyomtatnak, így az ellenőrzéskor azokat a műszerek nem azonosítják hamisítványként. Tudomásom szerint ez az első olyan hamisítási ügyünk, ahol eredeti amerikai bankjegyeket használnak”.

A fenti eset egyike az USA-szerte csak az elmúlt hetekben elkövetett hamis pénz felhasználására irányuló különböző kísérletekről szóló jelentéseknek.

– A texasi Brownsville-ben egy férfit azzal vádolnak, hogy hamis dollárbankjegyeket gyártott, és azokkal fizetett az élelmiszerboltokban, a szállodákban és a benzinkutakon.

– Az ohiói Boardmanban a rendőrség szerint hamis pénzzel jutottak be egy közösségi baseballstadionba egy folyamatban lévő nyomozás során.

– Észak-Karolinában egy férfi beismerte, hogy 100 dolláros grafikákat próbált nyomtatni az 1 dolláros bankjegyekre.

Emellett a németországi rendőrség azt állítja, hogy nemrég lefoglaltak egy halom hamis készpénzt, amelynek névértéke 103 millió dollár – adta hírül az Associated Press.

A nyomozók úgy vélik, hogy a Törökországból származó hamis bankjegyek illegális céllal kerültek az Egyesült Államokba.

„A «kellékmásolat» vagy »filmpénz« néven ismert bankjegyek közelebbről vizsgálatok elvileg felismerhető, hogy azok hamisítványok, de a német központi bank és az amerikai hatóságok szerint a mindennapi életben könnyen összetéveszthetők a valódi pénzzel” – áll a rendőrség közleményében.

Az amerikai titkosszolgálat szerint tavaly 21,8 millió dollár értékű hamis valutát foglaltak le, ami 197 letartóztatást eredményezett. Bár a lefoglalások dollárértéke az elmúlt években csökkent, a hivatal figyelmeztet, hogy a technológia fejlődésével együtt a hamisítási technikák is fejlettebbek.

„A hamis amerikai valuta miatt folyamatosan nő az Egyesült Államok pénzügyi rendszerére jelentett fenyegetés. A technológia fejlődése, a leolvasó és nyomtató eszközök elérhetősége, valamint az, hogy a világ számos táján az amerikai dollárt törvényes fizetőeszközként fogadják el, súlyosbította a globális fenyegetést.”