Hasznos útmutató azoknak, akik valóban sikeres kereskedők kívánnak lenni

A támasz és az ellenállás szintek kereskedése kétségtelenül a technikai elemzés két legtöbbet tárgyalt fogalmai. A grafikonok elemzésének részeként ezeket a kifejezéseket a kereskedők arra használják, hogy azokra az árszintekre utaljanak, amelyek általában akadályként működnek, megakadályozva az eszköz árának bizonyos irányba történő elmozdulását. A támasz és az ellenállás a technikai elemzés egyik leggyakrabban alkalmazott technikája, amely egy könnyen érthető, de nehezen elsajátítható koncepción alapszik. Meghatározza azokat az árszinteket, ahol az ár a múltban megrekedt, vagy legalábbis lelassult. Az ezeken a szinteken meglévő előzetes magatartás a jövőbeni ár magatartására utaló nyomokat hagyhat. 

Sokféle módon lehet azonosítani ezeket a szinteket és alkalmazni őket a kereskedelemben. A támasz és ellenállási szintek azonosítható fordulópontok, torlódási területek vagy pszichológiai szintek lehetnek (kerek számok, amelyeknek a kereskedők jelentőséget tulajdonítanak). Minél magasabb az időkeret, annál relevánsabbak lesznek a szintek.

Támasz és ellenállás

A támasz olyan árszint, ahol a csökkenő trend megállhat a kereslet koncentrációja vagy a vásárlási érdeklődés növekedése miatt. Az eszközök vagy értékpapírok árának csökkenésével növekszik a részvények iránti kereslet, így kialakul a támasz vonal. Eközben, az ellenállás olyan árszint, ahol várhatóan egy emelkedő trend szünetel. Az eszköz árának növekedésével egyre több kereskedő kezdi el nyereség realizálását és ez az ár csökkenését eredményezi.

Horizontális Támasz Vonal


Horizontális Ellenállás Vonal

Hogyan rajzoljuk a támasz vonalat?

A támaszpontokat könnyen felismerhetjük a grafikonra nézve. Támasz az, ahol az ár visszapattant. Keressük meg azokat a pontokat, ahol az ár sokszor visszapattant, és rajzoljunk egy vonalat, amely összeköti ezeket a pontokat. Így megkapjuk a horizontális támasz vonalat. Lásd az alábbi grafikonon:

Érvényes támasz vonal megrajzolásához legalább két pontra van szükség a grafikonon.

Hogyan rajzoljunk ellenállási vonalat?

Az ellenállás olyan pont, ahonnan az eszköz ára sokszor lepattant. A piac teszteli az ellenállást, és a kereskedők elkezdik könyvelni a nyereséget, amelynek eredményeként az ár csökkenni fog. Legalább két pontra van szükség az érvényes ellenállási vonal megrajzolásához.

Kitörés

Amikor az ár megtöri az ellenállási vonalat, és a vonal fölé megy, kitörésnek nevezzük. A piac érvényes kitörést követően bika irányba fordul és a kereskedők long pozíciókat vásárolnak / nyitnak az eszközben.

Minél többször tesztelik az ellenállási pontot, annál gyengébbé válik. A kereskedők többsége arra vár, hogy az ellenállási vonalról kitörjön és longokat nyithassanak. Az érvényes kitörés jó hasznot hoz az elkövetkező órában / napokban / hetekben, attól függően, hogy milyen időkeretet használunk a kereskedésre. Mindig várjuk meg a kitörés megerősítését! Ne nyisd meg azonnal a pozíciót, mert a kitörés esetleg hamis is lehet. A cikk többi részében megfogjuk tárgyalni a hamis kitöréseket is. 

Letörés 

Ha egy támasz vonalat lefelé törik meg, akkor ezt letörésnek nevezzük. A piac egy letörés után medve irányba indul. Ha ez megerősítést nyer, jó ötlet az összes long pozíció lezárása. Sok kereskedő a letörés után short pozíciót nyit és jó hozamot ér el kereskedelme során.

Ez nagyon jó példa a letörésre. 2018-ban a bitcoin ára 6000 dollárról 3000 dollárra esett. A letörésre váró kereskedők sok pénzt kerestek ebben a csökkenésben azáltal, hogy short pozíciókat nyitottak. Mindig várd meg a csökkenő irány megerősítését. Ne nyisd azonnal a kereskedést, mert a letörés esetleg hamis is lehet. Az alábbiakban a hamis letörést tárgyaljuk.

Hamis kitörés

A hamis kitörés vagy fakeout olyan állapot, amikor az ár megtöri az ellenállási vonalat, de azonnal a következő gyertyában vissza is megy az ellenállási vonal alá. Egy gyertya sem zárt az ellenállási zóna felett, hogy érvényes kitörésnek lehessen nevezni. Nézd meg az alábbi példát, és jobban megérted:

A fenti grafikonon a BTC ár áttöri az ellenállás szintet, de azonnal vissza is megy a következő gyertyával. Azok a kereskedők, akik itt szálltak be long-ra, nagy veszteséget könyvelhettek el ezután. Mindig várja meg a megerősítést! 

Hamis letörés

A hamis letörés olyan feltétel, amikor az ár megtöri a támaszt, de azonnal vissza is indul. Nincs új gyertya a támasz vonal alatt, hogy érvényes letörésnek nevezhessük. Nézzük meg a következő grafikont:

A fenti grafikonon a BTC ár a támasz alá süllyedt, és a következő gyertya azonnal visszakerült a támaszvonal fölé. Azok a kereskedők ismét, akik itt shortot nyitottak, most nagy veszteségben vannak. Mindig várjuk meg a következő gyertyát, hogy megerősítse a kitörést / letörést, majd csak ezután nyisd meg a pozíciót.

Hova tegyük a Stop Losst?

A stop loss minden kereskedelemben elengedhetetlen. A kriptopiac erősen ingatag, és valamikor a piac ellentmond az elemzésünknek és elvárásainknak. A stop loss segít minimalizálni a veszteséget, és nyitottabb teret kínál a jobb lehetőségek számára.

A kereskedéseket mindig a trend megerősítése után nyisd meg. Ha kétségeid vannak, inkább hagyd, és várd meg a következő lehetőséget. Nem minden nap lesz nyerő nap. A stop losst a pozíció 7-9% -a alatt / felett kell elhelyezni (ezt a normál kereskedéshez /azonnali kereskedéshez). Határidős kereskedés esetén állítsd a stop losst a tőkeáttéthez. 

Korábbi ellenállás támasszá válik

Az előző ellenállási vonal a piac támasz zónájaként működik. Az alábbi, egy tökéletes példa erre. A Bitcoin tiszteli az előző ellenállási vonalat. Ugyanez igaz a támasz vonalra is. Az előző támasz vonal ellenállásként fog működni, amikor a piac elindul felfelé.

Mindig emlékezz, hogy a kereskedés nem egynapos játék, idő és türelem kell hozzá. Ha kétségeid vannak, próbáld ki a demo számlát először, vagy használj nagyon kis pénzt tanulási célú kereskedéshez. 

Telegram Channel: https://t.me/bcubeai

Twitter: https://twitter.com/Bcubeai

Website: https://www.b-cube.ai

Az ezen a weboldalon biztosított információ nem minősül befektetési tanácsadásnak, pénzügyi tanácsadásnak, kereskedelmi tanácsadásnak vagy bármilyen más tanácsnak, ezért a cikk tartalmát önmagában sem szabad így kezelni. A szerző, a weboldal vagy a velük kapcsolatban álló cég nem ajánlja, hogy bármelyik kriptovalutát megvásárolja, eladja vagy tartsa. A befektetési döntések meghozatala előtt járon el kellő gondossággal és konzultáljon pénzügyi tanácsadójával.

 A Guruprasad Venkatesha a b-cube.ai, a kriptovaluták kereskedelmét megkönnyítő és jövedelmezőbbé tevő, AI / ML és összetett matematikai modelleket használó francia-magyar startup társalapítója és vezérigazgatója. Első vagyonkezelő társaságát 16 éves korában alapította, később pedig sikeres exitet hajtott végre. Tovább ment a Morgan Stanley vállalatba, ahol befektetési elemzőként dolgozott, majd ezt hagyta abba, hogy a kriptovaluták világába léphessen.

 Elérhető a következő közösségi média csatornákon:

Linkedin: https://www.linkedin.com/in/guruprasadvenkatesha/

Twitter: https://twitter.com/GuruprasadVenk1