Hazudott az ukrán emberi jogi biztos, hogy országa még több fegyvert kapjon

Az ukrán parlament bizalmatlansági szavazáson menesztette azt az emberi jogi biztosát, aki tömeges nemi erőszakról beszélt. A tisztviselő nő beismerte, hogy azért hazudott a csoportosan nemi erőszakot elkövető orosz katonákról, hogy meggyőzze a nyugati országokat, hogy még több fegyvert küldjenek Ukrajnának.

Ljudmila Deniszovát, az emberi jogok volt ukrán parlamenti biztosát az ukrán parlament 234-9 arányban tartott bizalmatlansági szavazása után menesztette tisztségéből.

Pavlo Frolov parlamenti képviselő konkrétan azzal vádolta Denisovát, hogy félinformációkat terjesztett, amelyek “csak ártottak Ukrajnának” a “megszállt területeken elkövetett szexuális bűncselekmények és gyermekek szexuális zaklatásának számos, bizonyítékokkal nem alátámasztott részletével” kapcsolatban. Frolov hozzátette: “emellett szisztematikusan nem teljesíti a humanitárius folyosók megszervezésére, a foglyok védelmére és cseréjére, az emberek és gyermekek megszállt területekről való deportálásának ellenzésére és más emberi jogi tevékenységekre vonatkozó hatáskörét”.

Az egyik ukrán hírügynökség által közzétett interjúban Denisova elismerte, hogy valótlanságai elérték a kívánt célt.

“Amikor például az olasz parlamentben felszólaltam a Nemzetközi Ügyek Bizottságában szörnyű dolgokról beszéltem, hogy valahogy rávegyem őket, hogy hozzák meg azokat a döntéseket, amelyekre Ukrajnának és az ukrán népnek szüksége van” – mondta.

Denisova megjegyezte, hogy az olaszországi Öt Csillag Mozgalom eredetileg ellenezte a fegyverellátást, de beszéde után a párt egyik vezetője azt mondta, hogy támogatni fogják Ukrajnát, többek között fegyverek biztosításával.

Nem ért egyet Zelenszkij döntésével

A biztos nem értett egyet a képviselők bizalmatlansági szavazásával, amelyet közvetlenül Volodimir Zelenszkij elnök kért.

“Az alkotmány, az ukrán törvények és a nemzetközi normák megsértésével bocsátottak el. Ezt a döntést bíróságon fogom megfellebbezni” – hangzott el Ljudmila Denisova utolsó ombudsmani napján. “A törvény mindenki számára ugyanaz, és én nem fogok leállni: továbbra is meg fogom védeni Ukrajnát és polgáraink jogait.”

A 61 éves, egyébként orosz származású Denisovát négy évvel ezelőtt nevezték ki kormánybiztosnak. Korábban Julija Timosenko és Arszenyij Jacenyuk kormányának minisztere volt. Idén április 27-én az Unian ügynökség összefoglalója szerint Mykola Kuleba volt gyermekjogi ombudsman azzal vádolta Denisovát, hogy információkat adott a megszállóknak 58 gyermek rejtekhelyéről Herszonban.