Hiba miatt ingyent pénzt lehetett felvenni a bankautomatákból

A Bank of Ireland ügyfelei órákon keresztül ingyen pénzt vehettek fel a bankautomatákból. A rendőrséget azután vetették be, hogy a hír elterjedt a közösségi médiában.

Egy informatikai hiba miatt a Bank of Ireland ügyfelei ingyen pénzt vehettek fel az ATM-ekből, de a problémát azóta már orvosolták – közölték a bank tisztviselői.

Az ír média szerint a bank ügyfelei kedden akár 1000 euróval többet vehettek fel a számlájuk egyenlegénél. A közösségi médiában azonnal elterjedt a hír, ami miatt országszerte hosszú sorok alakultak ki az ATM-eknél. Egy Dublinban sorban álló férfi az Irish Times című napilapnak elmondta, hogy az interneten értesült a problémáról.

“Nem tudom, hogy megúszom-e, de egy próbát megér” – jelentette ki.

A hiba a jelek szerint az ATM-eket, a bank online portálját és a mobilos alkalmazást is érintette. Még a pénz nélküli, alacsony számlaegyenleggel rendelkező ügyfelek számára is elérhető volt 1000 euró, amelyet akár a bank appján keresztül bárhová át is utalhattak.

Az ország egyes részein rendőröket vetettek be a rend fenntartása érdekében, bár a rendőrség szóvivője szerint zavargások nem törtek ki. A bank viszont azt mondta, hogy felvette a kapcsolatot a hatóságokkal, de nem kérte, hogy rendőrök állomásozzanak az ATM-ei mellett.

Szerda reggelre a bank közölte, hogy a hibát kijavították és figyelmeztette az ügyfeleit, hogy a tranzakciókat ráterhelik a számlájukra.

“Ezek az átutalások és pénzfelvételek ma könyvelésre kerülnek az ügyfelek számláira” – közölte a hitelező.

Egyes szakértők szerint az eset rámutatott arra, hogy a bankoknak még mindig tragikus informatikai rendszereik vannak.