Hollandia egy narkóállammá vált, ahol a bűnözők irányítanak

A holland rendőrszakszervezet elnöke, Jan Struijs szerint Hollandia narkóállammá vált, ahol a kábítószer-kereskedő bűnözők párhuzamos gazdaságot működtetnek, aminek káros hatásai vannak. A tisztviselő szerint a legális vállalkozások sorra válnak pénzmosó fedőszervezetekké.

“Hollandiát narkóállam 2.0-nak nevezem, mert a kábítószer annyi pénzt pumpál a legális gazdaságba, hogy átvette az irányítást” – mondta Struijs az SVT svéd televíziónak, hozzátéve: “Ez aláássa a demokráciát, de a gazdaságot is”.

Mi több, a bűnözők megfenyegetnek mindenkit, a helyi politikusoktól kezdve a vállalkozókon, a köztisztviselőkön, az újságírókon és az ügyvédeken át.

Az SVT megemlíti Peter R. de Vries veterán bűnügyi újságíró esetét, akit tavaly Amszterdam utcáin lőttek le, és néhány nappal később meghalt. Az újságíró tanúként adott tanácsokat a nagy visszhangot kiváltó “Marengo” bűnbanda perében, amely miatt a banda vezetőjét, Ridouan Taghit 2019-ben kiadták Hollandiának.

Derk Wiersum ügyvéd haláláról is beszámoltak, akit 2019-ben lőttek agyon, miközben egy perben a kulcstanút képviselte.

A Morco maffia 17 tagját hat gyilkossággal és több gyilkossági kísérlettel vádolták meg.

2021-ben Mark Rutte holland miniszterelnököt rendőri védelem alá helyezték, mert attól tartottak, hogy a Morco maffia – a France24 szerint kokainkereskedelemhez kötődő észak-afrikai bűnszervezet – támadást követhet el ellene.

A csoport Hollandiában és Belgiumban tevékenykedik, és az európai kokainforgalom egyharmadát ellenőrzi. Az egyik rendőrszakszervezeti vezető 2019-ben azt mondta, hogy Hollandia egy valódi kábítószer-állammá válik. A 2014-es Mocro Maffia című regény, amelynek társszerzői Marijn Schrijver és Wouter Laumans voltak, találták ki a kifejezést, és hozták a nyilvánosság tudomására a bűnbandát. A szerzők arról írtak, hogy egy marokkói ékszertolvajokból álló csoport Amszterdamban hogyan hozta létre Európa egyik legerősebb bűnszervezetét. A könyv hollandiai sikere után tévésorozat is készült belőle.

“Megéri meghalni érte? Akarom-e, hogy a gyerekeim apa nélkül nőjenek fel? Akarom-e, hogy a gyerekeim egy narkóállamban nőjenek fel? Ilyen dolgokon gondolkodom” – mondta Jens Olde Kalter újságíró az SVT-nek a veszély kapcsán.

“2016 márciusában a banda egy riválisuk levágott fejét hagyta egy amszterdami utcán” – írja a Breitbart, amely a holland bűnözésről részletesen beszámolt.

A kannabisztól a kokainig

Az 1990-es években alapított csoport több tucat különböző klánból áll, amelyek kokainnal és szintetikus drogokkal kereskednek Európában. Nevét a holland “Mocro” szitokszóból kapta, amelyet a Belgiumban vagy Hollandiában élő marokkói származású emberekre használnak. A szervezet mottója: “Wie praat, die gaat” – “Aki beszél, az meghal”. A szervezet a Marokkóból Európába irányuló hasiscsempészettel kezdte működését, majd a 2010-es években Hollandia, majd Belgium egyik leghatalmasabb kokain-kartelljévé nőtte ki magát.

“A 90-es években kezdték a kannabiszgyanta árusítását. Ismerték azokat az embereket, akik ezt árulják a [marokkói] Rif régióban, és képzettek lettek a csempészetben. Aztán néhányan közülük átálltak a kokainra, ami sokkal jövedelmezőbb. Képesek voltak közvetlen kapcsolatokat szerezni azokon a területeken, ahol ezt termelik, és aztán jelentős szereplővé váltak az iparágban, amelyet korábban az olasz maffiaszervezetek, például az ‘Ndrangheta monopóliuma irányított” – magyarázta David Weinberger, a Francia Nemzetközi és Stratégiai Ügyek Intézetének (IRIS) munkatársa, az illegális kábítószer-kereskedelem szakértője.

A kolumbiai és mexikói kartellekkel közvetlen kapcsolatokat kiépítve a Mocro maffia az antwerpeni és a rotterdami kikötőkön keresztül szállítja a kokaint. A kikötőkben egyre gyakoribbá váltak a rendőrségi kábítószerfogások, és az Europol ma már Belgiumot és Hollandiát tekinti az európai kokainkereskedelem központjának.

“A közelmúltban több tíztonna kokaint foglaltak le, ami hatalmas mennyiség. Hogy érzékeltessük, a francia piacon 2010-ben (a legfrissebb rendelkezésre álló adatok szerint) a kokain éves fogyasztása 15 tonnára becsülhető” – mondta Weinberger.

A csoport félelmetes főnöke

Holland újságírók nyomozásai szerint 2015 és 2017 között egyetlen férfi állt a gigantikus művelet élén: Ridouan Taghi, marokkói bevándorlók fia, aki rendkívül erőszakos módszereivel szerzett magának hírnevet.

Taghit 2019-ben tartóztatták le Dubajban, és azzal vádolják, hogy kilenc ember meggyilkolását rendelte el. Tárgyalása 2021 márciusában kezdődött Amszterdamban. A 43 éves férfit jelenleg a hollandiai Vughtban lévő, szigorúan őrzött börtönben tartják fogva. A perében tanúskodók közül sokan névtelenséget kértek, mert a Mocro maffia megtorlásától tartanak.

Taghi egy több millió eurós birodalmat irányít, és a gyanú szerint közvetlen kapcsolatban áll a kolumbiai kartellekkel. Feltételezett jobbkezét, Saïd Razzoukit 2020 februárjában tartóztatták le a kolumbiai Medellin városában.

Frédéric van Leeuw belga szövetségi ügyész szerint a kolumbiai kormány és a FARC-lázadók között 2016-ban aláírt békeszerződés után az európai bűnszervezetek “lerövidítették ellátási láncaikat”. Azóta a calabriai ‘Ndrangheta és a Mocro maffia “a kokainkereskedelemben saját jogon jelentős szereplőkké váltak”. A Le Monde című francia lapnak adott interjújában van Leeuw azt mondta, hogy “a maffiák által elkövetett nyílt erőszak a terrorizmushoz hasonló”.

“A cél az emberek megrémítése” – mondta. “Csak a félelem politikáját felhasználva tudják elérni azt, amit akarnak”.

Tiszta Mexikó

Hiába Rutte megnövelt biztonsági részlege, a Mocro maffia sikerrel járt az újságírók és a holland hatóságok megfélemlítésére tett legújabb kísérleteiben.

“Az biztos, hogy a nyugat-európai kábítószer-kereskedő csoportok működési módja hasonló ahhoz, mint amit Mexikóban látunk” – mondta David Weinberger a FRANCE 24-nek. “Vagyis terrorizálják az embereket azáltal, hogy ilyen erős üzeneteket küldenek, amelyeket a hatóságok kockázatosnak tartanak. Olaszország ezt látta a maffiaellenes ügyészek meggyilkolásával”.

Nincs konkrét bizonyíték arra, hogy Ridouan Taghi a börtöncellájából irányítja ezt a megfélemlítési kampányt. Félő azonban, hogy megpróbálja megfenyegetni vagy elhallgattatni azokat, akiket a tárgyalása során tanúskodni hívnak. A bíróságnak De Vries tanúvallomását kellett volna meghallgatnia, mielőtt meggyilkolták.