HSBC több mint 250 milliárd dollárt számolt el elosztott főkönyvi technológiát alkalmazva

Az HSBC, a világ egyik legnagyobb bankja hétfőn jelentette be, hogy több mint 250 milliárd dollárnyi tranzakciót dolgozott fel elosztott főkönyvi technológiát alkalmazva (DLT).

A bank sajtóközleménye szerint 3 millió Forex tranzakciót és 150 000 egyéb tranzakciót dolgozott fel HSBC FX Everywhere platformján. A vállalat elmondása szerint már egy éve használja a platformot annak érdekében, hogy összehangolja az HSBC utalásokat a belső mérlegein.

A HSBC platformja a közlemény szerint “lényeges hatékonyságnövekedéshez és új lehetőségekhez,” vezetett. A bank arról nem nyilatkozott, hogy az FX Everywhere platformot házon belül fejlesztették ki, vagy nyílt forrású protokollt használtak.

Azt viszont kiemelte, hogy a DLT platform segítségével hitelesíteni tudta az utalások elszámolását anélkül, hogy külső megerősítésekre szorultak volna, amit egy vállalaton belüli kereskedési adatbázisban “megosztottan, egység igazolás” alapján tudta hitelesíteni a konszolidált cash flow kimutatás formájában.

Az HSBC FX és árucikk kereskedési igazgatója Richard Bibbey hozzátette, a bank és ügyfelei “több ezer devizatranzakciót,” hajtanak végre, melyek különböző mérlegek és országok között váltakoznak.

A DLT platform segítségével a belső pénzáramlás sokkal hatékonyabbá válik:

“A sikeres bankon belüli implementálását követően azon dolgozunk, hogy hogyan tudunk a technológiával multinacionális ügyfeleket támogatni – akik egyben több kincstárral és határokon átnyúló ellátási lánccal rendelkeznek – hogy így kezeljék hatékonyabban a devizaáramlást szervezeteiken belül.”

Az intézmény korábban már jelezte, hogy fejleszti a privát blokklánc megoldásait. Múlt év februárban Joshua Kroeker, az HSBC vezető innovációs vezetője egy médiakonferencia során elmondta, a vállalat pilotprogramok révén igyekszik a blokklánc tranzakcióit újjászervezni.

Akkor még szóba került az akkreditívek digitalizálása is.

Utoljára az HSBC bankról pénzmosási ügyletei kapcsán írtunk, melyek a Panama-akták felbukkanása révén került nyilvánosságra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük