Már mindenki leírta, mégis új magasságokat ért el a Huawei

A Huawei, a kínai távközlési óriásvállalat megdöbbentette a pénzügyi világot azzal, hogy 2023-ban a legvadabb várakozásokat is felülmúló eredményeket jelentett be, megduplázva nyereségét a számos kihívás, többek között az amerikai szankciók ellenére. Egy olyan évben, amelyet geopolitikai zavarok és kereskedelmi korlátozások jellemeztek, a vállalat rendkívüli rugalmasságról tett tanúbizonyságot, és 87 milliárd jüan (mintegy 12 milliárd dollár) nettó nyereségről számolt be, ami több mint kétszerese az előző évinek. A Huawei azonban, bár figyelemre méltó sikert könyvelhetett el, nem tudta túlszárnyalni a 2021-es 113,7 milliárd jüanos profitrekordot.

A “felhő” még nagyobb magasságokat ér el

Ken Hu megbízott elnök így kommentálta az eredményt, kihangsúlyozva a mérföldkő eléréséig vezető fáradságos utat: “Az elmúlt években többször is próbára tettek minket. De minden egyes akadály ellenére sikerült gyarapodnunk”.

A sencseni székhelyű vállalat nehéz időszakon van túl, főként a Kína és az USA közötti kereskedelmi feszültségek miatt. Az ellene elfogadott szankciók megnehezítették az alapvető amerikai alkatrészek és technológiák beszerzését, ami arra késztette a Huawei-t, hogy diverzifikálja tevékenységét.

A 2023-as éves jelentés kiemelte a vállalat sikerét, amelynek bevétele elérte a lenyűgöző 704,2 milliárd jüant (mintegy 97 milliárd USD), köszönhetően az IKT-infrastruktúra üzletág erejének és a fogyasztói szegmensben elért teljesítményének. Különösen a felhőalapú számítástechnika és a digitális energia területén tapasztalt hihetetlen növekedést.

A Huawei stratégiájának középpontjában továbbra is az innováció és a kutatás áll. A vállalat 2023-ban 164,7 milliárd jüan kutatás-fejlesztésbe történő hatalmas beruházással, amely az éves bevétel 23,4%-ának felel meg, megerősítette a technológiai fejlődés és a nyílt innováció iránti elkötelezettségét, amelyet alapvető fontosságúnak tart a különböző iparágakban.