Ide vezet a zöld átállás: tényleg jöhet az energia adagolás?

Akár sorozatot is indíthatnánk “A zöld forradalom ellentmondásai” címmel arról, ami jelenleg Németországban folyik. A német villamosenergia-hálózat túlterhelése felkerült az ország legégetőbb problémái közé, miközben az állam a gázkazánok és gáztűzhelyek forgalmazásának betiltását tervezi, és az elektromos autók használatát erőlteti.

Nemrég zárták be az utolsó működő atomerőművet is az országban, pedig az energiaügyi intézmények már rájöttek, hogy képtelenek támogatni az energetikai átállást. Persze erre is találnak a fifikás politikusok és csatlósaik megoldást, aminek az egyszerű kisember issza meg a levét: energia adagolás.

Klaus Muller, a Szövetségi Hálózati Ügynökség vezetője szerint ez az egyetlen megoldás a hálózat túlterhelésének megakadályozására.

Ha tovább halad az ország a zöldenergia útján, az áramigény akár 10 százalékkal is megnőhet. Jelenleg azonban Németországban 14 000 kilométernyi hálózat és mindenekelőtt a szükséges energia hiányzik. Ez elkerülhetetlenül túlterhelést fog okozni, ami nehezen kezelhető probléma, és ami, ha nem látjuk előre, a teljes villamosenergia-hálózat összeomlásához vezethet.

Ezért a szövetségi ügynökség már bejelentette, hogy 2024-től a hálózatüzemeltetők számára lehetővé válhat az áram korlátozásának lehetősége. Müller szerint továbbá a hőszivattyúkat és az elektromos autókat is le kell csatlakoztatni a hálózatról csúcsidőszakokban. Ezzel potenciálisan az összes átlagember, akit az állam arra kényszerít, hogy támogassa a zöld átállást, a hidegben és gyalog maradna.

Németországban jelenleg már működik egy ilyen rendszer, de a korlátozás csak a fogyasztó beleegyezésével történhet. A BR24 német lapnak adott interjújában azonban egy Augsburg közelében dolgozó fűtésszerelő azt mondta, hogy csak néhány ügyfele él a modellel, már csak azért is, mert a kikapcsolást egy szakember végzi, akit minden alkalommal ki kell hívni.

A jövő évtől azonban minden megváltozik Németországban, hiszen beleegyezés ide vagy oda, ha kell lekapcsolják az áramot.

“A szabályozási keret már most ismert és egyértelmű” – folytatja a Szövetségi Hálózati Ügynökség vezetője – “2024-től jön az áramadagolás, akár a végfelhasználó akarata ellenére is.”

Évekbe telik majd, amíg az elektromos hálózatot a megnövekedett kereslethez igazítják, így az adagolás nem csak napi rendszerességű lesz, hanem akár évekig is eltarthat. Ezen a ponton felmerül az alapvető kérdés: ha még Németország sem tudja fenntartani a zöld átállást, akkor biztos, hogy ez a járható út?