II. világháborús nosztalgia, avagy a BBC rövidhullámú rádió által közvetít híreket Oroszországban

A rövidhullámú rádió a második világháború alatt élte az aranykorát, amikor is másféle módon az információ terjedése valósággal lehetetlen volt. Sajnálatos módon 2022-ben is vissza kellett térnie a BBC műsorszolgáltatónak ehhez a módszerhez, ugyanis Oroszország nem hagyott más választást a vállalat számára. A 21. században alapvető dolognak tekintenénk a szabad híráramlást, de az orosz kormány úgy tűnik nem ért egyet ezzel az állásponttal. 

A The Guardian napilap beszámolója szerint a British Broadcasting Corporation-nek a rövidhullámú rádió használatához kellett folyamodnia nemrégiben. Mindezt nem másért vállalta be a hírszervezet, minthogy híreket és hivatalos közleményeket tudjon eljuttatni az orosz hallgatóságához. Történt ugyanis, hogy Oroszország államigazgatása blokkolta a hozzáférést a BBC összes weboldalához.

A műsorszolgáltató csak néhány órával azelőtt jelentette be a rádióműsor sugárzását, hogy honlapjait betiltották. Később a hírt az orosz állami hírügynökség, a Ria Novosztyi is megerősítette.

A rövidhullámú rádió olyan frekvenciát alkalmaz működéséhez, amely nagy távolságba is problémamentesen sugározza az adást és elérhető hordozható készülékekről is. A BBC nyilatkozata szerint a rádióműsor 2 frekvencián lesz elérhető (15735 kHz és 5875 kHz) este hat és nyolc óra között, illetve éjféltől hajnali kettőig. A hírek angol nyelven fognak elhangzani és Kijevben, valamint Oroszország egyes részein lesznek hallhatóak.

rövidhullámú rádió

Orosz hírzárlat – a rövidhullámú rádió is rövidesen betiltásra kerül?

A Ria Novosztyi egyébként arról is beszámolt, hogy nem a BBC News az egyetlen műsorszolgáltató, amelyet az orosz technológiai és kommunikációs hatóság, a Roskomnadzor korlátozott. Több amerikai és európai rádió is tiltólistás lett, ilyen példának okáért a Radio Liberty, a Voice of America, a Deutsche Welle és a Meduza is.

A BBC World Service a rövidhullámú rádiójelek sugárzását 2008-ban szüntette be, 76 évnyi közvetítés után. Felettébb szomorú, hogy ennyi év után újra erre kellett adnia a fejét a hírszervezetnek. Remélhetőleg azonban ez a konfliktus sokkal hamarabb és békésebb módon végződik majd, mint a II. világháború.