Ismeretlen járvány terjed a tengerjáró hajó fedélzetén

A CDC megerősítette, hogy egy “ismeretlen” járvány egy tengerjáró hajó fedélzetén terjed és legalább 154 embert fertőzött meg.

Az ügynökség frissítésében közölte, hogy eddig 25 személyzeti tag és 129 utas betegedett meg a Carnival tulajdonában lévő Cunard Cruise Line Queen Victoria hajóján. Hetekkel ezelőtt 15 esetről érkezett jelentés. A Queen Victoria fedélzetén 1824 utas és 967 fős személyzet tartózkodik.

A megbetegedettek “gyomor-bélrendszeri betegség tüneteiről” számoltak be, a CDC azonban még nem azonosította a pontos betegséget.

“A Cunard megerősíti, hogy több vendég gyomor-bélrendszeri megbetegedés tüneteit jelentette a Queen Victoria fedélzetén a V405-ös utazáson, amely [január 22-én] indult Floridából és [február 7-én] érkezett San Franciscóba” – közölte a Cunard Cruise Lines a sajtóorgánumokhoz eljuttatott közleményében.

Azonnal aktiválták a fokozott egészségügyi és biztonsági protokolljaikat, hogy biztosítsák a fedélzeten tartózkodó összes vendég és legénység jólétét, és ezek az intézkedések eredményesek voltak.

A CruiseMapper szerint a Queen Victoria jelenleg 55 napos úton van, amely Németországból Ausztráliába vezet. A végállomás március 4-én a hawaii Honolulu lesz.

A múlt hónapban a Celebrity Cruises egyik hajójának, a Constellationnek a fedélzetén közel 100 utas betegedett meg norovírusban. A hajó január elején Floridából indult.

Közös járványforrás

A CDC jelentése még mindig nem fedte fel a Cunard tengerjáró hajó járványának okát. Az elmúlt években azonban a norovírus volt a leggyakoribb megbetegedések forrása a tengerjáró hajókon. Az ügynökség 2023-ban 14 megbetegedés kitöréséről számolt be a tengerjáró hajókon. A norovírus egy kivételével minden esetben a kórokozóként szerepelt.

Tavaly például egy norovírus-járvány több mint 170 embert betegített meg a Celebrity tengerjáró hajón. Fő tünetek a hasmenés, hányás, hasi görcsök és fejfájás voltak.

A CDC szerint egy átlagos évben a norovírus 19-21 millió hányásos és hasmenéses esetet, 109 000 kórházi kezelést és 900 halálesetet okoz az Egyesült Államokban. A CDC szerint a vírus emellett mintegy 495 000 sürgősségi osztályon történő látogatással is összefüggésbe hozható, főként a fiatalabb gyermekek esetében.

Ha a vírus új törzse jelenik meg, a CDC szerint egy adott évben akár 50 százalékkal több norovírusos megbetegedés is előfordulhat.

A CDC norovírusról szóló honlapja szerint a vírus nagyon fertőző, és általában hányást és hasmenést okoz. “Bárki megfertőződhet és megbetegedhet norovírussal. A norovírust néha ‘gyomor influenzának’ vagy ‘gyomorbetegségnek’ is nevezik” – írja az ügynökség. ”

A norovírusos megbetegedés azonban nem kapcsolódik az influenzához.

A hajójáratokon kívül a norovírusos megbetegedések gyakran fordulnak elő egészségügyi intézményekben, hosszú távú ellátást nyújtó intézményekben, éttermekben, gyermekgondozási központokban és iskolákban. Megjegyezve a norovírusos megbetegedések és a körutazások közötti összefüggést, a CDC szerint a “körutazásokon előforduló hasmenéses megbetegedések több mint 90 százalékát” a vírus okozza.

“Ezek a járványkitörések gyakran kapnak médiafigyelmet, ezért egyesek a norovírust “tengerjáró hajó vírusának” nevezik” – mondja a CDC.

A tengerjáró hajókon előforduló norovírus kitörések azonban csak kis százalékát teszik ki … az összes bejelentett norovírus kitörésnek. A norovírust különösen nagy kihívás lehet megfékezni a tengerjáró hajókon a szoros lakókörzetek, a közös étkezőhelyek és az utasok gyors cserélődése miatt.