Itt a WHO kérése az országok vezetőihez: Ne legyenek lezárások!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) COVID-19-cel foglalkozó különmegbízottja arra szólította fel a világ vezetőit, hogy elsődlegesen ne a lezárásokkal próbálják meg megállítani a koronavírust.  

“Mi az Egészségügyi Világszervezetben nem támogatjuk a lezárásokat, mint a vírus elleni védekezés elsődleges eszközét” – jelentette ki Dr. David Nabarro a The Spectatornak október 8-án adott interjújában. “Az egyetlen alkalom, amikor a lezárás indokolt lehet, az az, amikor időt kell szánnunk az átcsoportosításokra, az erőforrások újbóli elosztására, a kimerült egészségügyi dolgozók védelmére, de inkább ne zárjunk le semmit.”

Nabarro rámutatott azokra a károkra, amelyeket a különféle lezárások és korlátozó intézkedések okoztak világszerte, különösen a szegényebb lakosság körében.

A lezárások csak növelik a szegénységet

Nézze csak meg, hogy mi történt az idegenforgalommal, például a Karib-tengeren vagy a Csendes-óceánon, mert az emberek nem tölthették ott a nyarat. Nézze meg, mi történt a kistermelőkkel az egész világon, ahol a terményeik rájuk rohadtak. Nézze meg, mi történik a szegényekkel. Úgy néz ki, hogy jövőre megduplázódhat a világon a szegények száma, megduplázódhat az alultáplált gyerekek száma, mert nem tudnak az iskolákban enni, mivel a szegény családok az étkezést már nem tudják kifizetni.”

“Ez valójában egy szörnyű globális katasztrófa” – tette hozzá. „Ezért felhívjuk a világ minden vezetőjének figyelmét: Ne használják a lezárást, mint elsődleges ellenőrzési módszert. Dolgozzanak ki jobb rendszereket ennek megvalósítására, működjenek együtt és tanuljanak egymástól. Ne feledjék, hogy a lezárásoknak csak egyetlen következménye van, amelyet soha nem szabad lebecsülni: a szegény emberek még szegényebbek lesznek.”

Nyilatkozatot írt alá több professzor

Nabarro egyébként nem az egyetlen tudós, aki ellenzi a lezárásokat. Számos orvosi vagy közegészségügyi szakember és orvos írta alá az úgynevezett Great Barrington Nyilatkozatot, amely kimondja, hogy a jelenlegi lezárással kapcsolatos politika pusztító hatással van a közegészségügyre rövid- és hosszútávon.

Az aláírók között szerepel Dr. Martin Kulldorff, a Harvard Egyetem orvosprofesszora és epidemiológus, aki jártas a fertőző betegségek kitörésének és az oltások biztonsági értékelésében; Dr. Sunetra Gupta, az Oxfordi Egyetem professzora, az immunológus és vakcinafejlesztésben jártas epidemiológus; valamint Dr. Jay Bhattacharya, a Stanfordi Egyetem Orvostudományi Karának professzora, orvos, epidemiológus, egészségügyi közgazdász szakértő.

Nabarro professzor szerint a legjobb az lenne, hogy az országok vezetői hagynák azokat az embereket normálisan élni, akiknél a halálozási kockázat minimális, így ők természetes megfertőződés útján szerezhetnének immunitást. A gyengébb immunrendszerrel rendelkezőket, illetve időseket viszont jobban kellene védeni. Kevés kivételtől eltekintve a világ vezetői példátlan zárlatot és kijárási tilalmat rendeltek el. Egyedül Svédországban vették lazábbra a dolgot, ahol nem volt kötelező lezárás, mégsem nem tapasztaltak nagyobb számú megbetegedéseket. A The Mises Institute legutóbb arról írt, hogy a lezárások csak a progresszív politikai osztályt szolgálják, ahol a politikusnak és a médiának érdeke fűzödik ahhoz, hogy az emberek be legyenek zárva.

Több politikus a hatalmának kiteljesedéséhez felhasználta a COVID-19 okozta káoszt. Olyan törvényeket is leerőltettek az emberek torkán a koronavírusra hivatkozva, melyekért máskor a nép az utcára megy. A vírus megállítására felesküdve milliárd eurókat költöttek olyan eszközökre és szolgáltatásokra, mely nem a lakosság érdekeit szolgálta, hanem a saját pénztárcájukat hízlalta.