Itt az európai energiaválság első áldozata, mire számíthatunk a jövőben?

A földgázárak emelkedése rendszerint keresztülhúzza az európai vállalatok számításait. Most éppen az amerikai székhelyű CF Industries Holdings Inc. (CF) műtrágyagyártó volt kénytelen leállítani két brit gyárát az egekbe szökött árak miatt. Szakértők szerint a probléma komolyabb, mint gondolnánk. A továbbiakban ugyanis várhatóan több cég is hasonló lépéseket fog tenni a veszteséges termelés elkerülése érdekében, mivel a nyersanyagokat érintő infláció a gazdasági fellendülés kisiklását idézheti elő.

Az még egyelőre nem egyértelmű, mikor fogja újraindítani brit üzemeit az Illinois-ban székelő cég. Döntése azonban jelentős következményekkel járhat, hiszen a vállalat globálisszintű szereppel bír. Szakértők szerint, mivel a CF elsősorban ammónium-nitrát termeléséért felel, lépése hatással lesz a nemzetközi árakra.

Az a nagy helyzet, hogy földgázra van szükség az ammónia előállításához, és ammóniára van szükség szinte mindenféle nitrogénműtrágya létrehozására – állítja Julia Meehan, az ICIS hírszerzési tanácsadója – A CF az elmúlt idők során olyan befolyással bír a globális műtrágyagyártás ágazatban, hogy valószínűleg számos más vállalat is követni fogja lépését.”

A vállalat döntése romba döntheti a gazdaságot?

A Bloomberg Intelligence elemzője, Alexis Maxwell szerint az energiaválság közepette a vállalat lépése még egy lapáttal rátesz a már egyébként is kilátástalannak tűnő helyzetre.

A piac úgy fogja mindezt értelmezi, hogy más európai cég is be fog zárni, így pedig, a szűkös kínálat miatt, a nitrogénárak tovább emelkedhetnek” – jelentette ki.

A műtrágya árak világszerte már most is magason cikáznak, a diammónium-foszfát ára 2008 óta soha nem látott magasságba ugrott, és a nitrogén alapú karbamid értéke is jelentősen megnőtt.

„Nem lepődnénk meg, ha a következő napokban Európa-szerte több nitrogén- és vegyszergyártó vállalat zárná be kapuját, várva a gázárak mérséklődésére” – állítja Joel Jackson, a BMO Capital Markets elemzője.

A magas műtrágyaárak tehát negatív befolyással lesznek az agrárszektorra, a gazdálkodók pedig már most is erősen emelik a szállítási díjakat és a betakarítás során használt vegyszerek költségeit. Mindemellett az élelmiszerárak is az egekbe szökhetnek, fokozva az évtizedes csúcsra gyorsult infláció negatív hangulatát.