Itt az újabb tanulmány arról, hogy mikor kell bitcoint venni és eladni

2 évig tartó elemzés után, újabb bitcoin tanulmány látott napvilágot. A bitcoin vételi és eladási adatait vizsgálva, érdekes eredményeket találtak a kutatók.

A Longhash tanulmánya keretében két éven keresztül vizsgálták a bitcoin óránkénti áraira vonatkozó adatokat. A kutatók érdekes megállapítást tettek az árakat és a kereskedelmi volument illetően.

A tanulmány alapjául szolgáló módszertan az volt, hogy a hét minden egyes napjának minden órájában a nyitó, záró, legmagasabb és legalacsonyabb árra vonatkozóan egy átlagárat találjanak. Tehát például minden hétfőn reggel 6-kor a legmagasabb árat vették alapul és úgy találták, hogy az eléri az átlagot. Ezt tették a hét minden napján, minden órában, két éven keresztül.

A kutatók végül arra jutottak, hogy a bitcoin átlagos legalacsonyabb ára világidő szerint pénteken 6 órakor volt. Ez azt jelenti, hogy ez a legmegfelelőbb időpont arra, hogy bitcoint vásárolj.

A BTC piaca nyilvánvalóan nagyon ingatag, ezért nem lehet 100%-osan megjósolni, hogy a hét melyik napján és melyik órájában a legalacsonyabb az ár. A tanulmány befektetési tanácsnak semmiképp sem minősül, de azért érdekes megállapításra jutottak a kutatók a piaci elemzések során. Azt is megállapították, hogy átlagosan hétfőn és kedden világidő szerint éjfél körül a BTC ára áltagosan 170 dollárral magasabb a péntekhez képest, így inkább az eladásnak, mint sem a vételnek kedvez. Tehát statisztikailag hétfőn vagy kedden eladni érdemes, míg pénteken reggel vásárolni.

A bitcoin ingadozásának okai

Arra a kérdésre, hogy miért ilyen ingadozó a BTC piaca, még senki sem tudott teljes bizonyossággal válaszolni. De a tanulmány kutatói úgy vélték, hogy hétfő és kedd éjfélkor a BTC ára azért lehet magasabb más időpontoknál, mert az időzónák között átfedés van, tehát aktívak az online kereskedők. Az ázsiai, az európai és az amerikai kereskedők jelenlegek kifejezetten aktívak. A kutatók megjegyezték azt is, hogy a kereskedés volumene ebben az időszakban nem kiemelkedő. A pénteki alacsony árak és az alacsonyabb kereskedési volumen kapcsolatban állhatnak egymással.

Minden hétfő magasabb árat mutat, mivel az intézményi befektetők a hét elején veszik fel pozícióikat. Számos tőzsdén kívüli (OTC) cég mindent megtesz annak érdekében, hogy nagy vételi megbízásokat kapjon és a kiskereskedelmi piac számára láthatatlanul megbízásokat adjon el, megakadályozva ezzel a front-running-ot. Ez állhat a péntek esti alacsonyabb árak hátterében, mivel a kereskedők a hétfőn és kedden felvett pozíciójukért fizetnek. Ezek persze csak feltevések, pontos magyarázatot még a kutatók sem tudtak adni.