Itt van az első igazi szabad város, mely felkarolta a bitcoint

Prospera, egy hondurasi okosváros elfogadta a bitcoint hivatalos fizetőeszközzé, de mit is akar valójában elérni egy ismeretlen település?

Amikor Samson Mow, a salvadori bitcoin-kötvény ötletgazdája bejelentette, hogy Prospera bitcoin fizetési törvényt fogadott el, sokan értetlenül álltak amellett, hogy a világ számára tök ismeretlen okosváros mit is akar kezdeni a kriptovalutával. Most Prospera megpróbálja megmutatni a világnak, mit jelent félautonóm módon létezni a nemzetállami irányítástól függetlenül, miközben még mindig egy nemzetállam része.

Joel Bomgar, a hondurasi Prospera Incorporated (a Prospera létrehozása mögött álló magáncég) elnöke úgy hivatkozott Properára, mint “egy szabad városra, amely elfogadta a bitcoint törvényes fizetőeszközként”. Bomgar kifejezetten azért választotta ezeket a szavakat, mert a város nem csak a bitcoinról, hanem a szabadságról is szól. A bitcoin történetesen a gazdasági szabadság elérésének az eszköze.

Ha gazdasági szabadságról beszélünk a bitcoin törvényes fizetőeszközként való elfogadása révén az ember arra gondolhat, hogy Salvador ugyanezt teszi csak nemzetállami szinten. Prospera léptéke azonban ennél sokkal kisebb, és a bitcoin, mint fizetőeszköz csak egy választás, nem pedig követelmény. Salvador kritikusai már többször megkérdőjelezték a bitcoin elfogadási folyamatát. Most összehasonlítani nem szeretnék a két helyet, de annyit fontos megjegyezni, hogy a Prospera és Salvador közötti elfogadás formái nagyban különböznek egymástól.

Mi is az a Prospera?

Roatán paradicsomi táján – egy nyugat-karibi trópusi szigeten, Honduras északi partjainál – Prospera olyan megállapodást kötött Hondurasszal, amely 50 évre garantálja a lakosok számára az autonóm kormányzást. Ez a megállapodás megújítható, és lehetővé teszi a város számára, hogy saját polgári jogot, szabályozó hatóságokat és felügyelőbizottságokat hozzon létre, és nagyrészt független joghatóságként működjön, saját adózással, néhány kiválasztott korlátozás mellett, többek között azzal, hogy Prospera városának be kell tartania a hondurasi alkotmányt, a nemzetközi szerződéseket és a büntetőjogi kódexet.

Ezeken kívül Prosperának saját alkotmánya van, valamint egy jóval több mint 3500 oldalas jogi kódexe. Prospera azonban jelenleg csak több száz hektár földdel rendelkezik Roatán szigetén, ami azt jelenti, hogy a hondurasi foglalkoztatási és gazdaságfejlesztési zóna kezdetben nagymértékben a digitalizációra hagyatkozik, az eProspera, a vállalat digitális kormányzási platformjára, miközben egyre több földet szerez a valóságban.

Ez hogyan is fog történni? Az adózás és más, a városon belüli lakóhellyel vagy vállalkozás működtetésével kapcsolatos díjak számos bevételi forrást fognak generálni, amelyeket több földterület megvásárlására lehet felhasználni. E bevétel 12%-át a hondurasi kormánynak kell átutalni, a többit a település megtarthatja. A hondurasi kormánynak történő átutalás tekintetében nincs olyan célösszeg, amelyet el kell érni, így a helynek nem kell adókat kivetni és a polgárokat megsarcolni. A szabad város emellett bármikor gyűjthet adományokat, amit már sikeresen meg is tett 60 millió dollár értékben.

Hogyan ismerik el a bitcoint hivatalos fizetőeszközként?

Az adózás révén. Legalábbis kezdetben így ismerték el a bitcoint törvényes fizetőeszközként. Prosperában az adók a következők: 5%-os személyi jövedelemadó, 2,5%-os forgalmi adó az árukra és szolgáltatásokra, 1%-os társasági jövedelemadó és 1%-os földértékadó.

Semmilyen más adót (még tőkenyereségadót sem) sem vetnek ki. Ez lehetővé tette a lakosok és a vállalkozások számára, hogy az általuk megfelelőnek ítélt pénznemben bonyolítsanak tranzakciókat, ami a bitcoint de facto törvényes fizetőeszközzé tette, ha ezt választották. Prospera azonban tavaly májusban tett egy lépést előre, és kiadott egy határozatot a bitcoin és más kriptovaluták törvényes fizetőeszközként való elfogadásáról. A határozat kimondja, hogy a bitcoin használatakor a felhasznált bitcoin összegének legalább akkorának kell lennie, mint a tranzakció időpontjában az USD-ben vagy a hondurasi lempirában kifejezett érték.

“Prospera a világ legfejlettebb kormányzati platformja, amely korlátlan lehetőségeket szabadít fel a lakosok és a felhasználók számára” – mondta Bomgar a Bitcoin Magazine-nak. “Mivel ez a leginnovatívabb valuta és értéktároló, a bitcoin fontos szerepet játszik ebben a törekvésben. Ahogyan Prospera lehetővé teszi a lakosok számára, hogy csekély számú gonddal éljenek, dolgozzanak és építsék a jövőjüket, a bitcoin segít nekik, hogy elérhető módon bonyolítsanak le tranzakciókat és tároljanak értéket.”

A hely már kiépítette a bitcoin-kötvények kibocsátására vonatkozó szabályozó hatóságot. Jelenleg az a terv, hogy tükrözze a jelenleg Salvadorban folyamatban lévő bitcoin-kötvények kibocsátását. Ennek érdekében egy olyan platform, mint a Bitfinex vagy a Blockstream egy bitcoin oldalláncon, például a Liquid Network-ön bocsátana ki tokeneket, amelyek a kötvények értékét képviselik. A kötvénykibocsátás részletei még nincsenek tisztázva, de Prospera politikai szabadsága lehetővé teszi, hogy gyorsan és egyszerűen dolgozzanak ki mindent.

Most pedig visszatérve a szabad város gondolatához, fontos kiemelni, hogy ezek az entitások hogyan lépnek kapcsolatba a nemzetállamokkal.

Honduras része, de nem teljesen

Mark Lutter, a Charter Cities Institute alapítója és ügyvezető igazgatója írt egy esszét, amelyben kifejtette, hogy milyen tanulságokat lehet levonni a korábbi “szabad városok”, vagy kijelölt gazdasági övezetek kudarcából. Ebben az esszében Lutter hat elemet jegyzett meg, amelyek biztosítják a sikert egy másik nemzet határain belül, mivel ezek az okosvárosok ritkán rendelkeznek majd azzal a katonai erővel, hogy megvédjék magukat egy szuverén agresszorral szemben.

Lutter szerint az olyan települések, mint Prospera – sikere attól függ, hogy képes-e a régióban az innovációt ösztönözni, miközben tisztességes részesedést fizet a befogadó kormánynak. Prospera ezt az innovációs szintet úgy kívánja elérni, hogy személyre szabott szabályozási keretet kínál a vállalatoknak.

Például, ha bitcoin tőzsdét üzemeltetsz, és Kanadában van egy olyan szabályozási keretrendszer, amely a legjobban megfelel a vállalkozásodnak, akkor ezt a keretrendszert lemásolhatod és beillesztheted a Prosperában végzett tevékenységedbe. Egy vállalat nem csak egyéni keretrendszert hozhat létre, de Prospera egy olyan megállapodást is köt, amely kimondja, hogy a város nem változtathatja meg a rád vonatkozó szabályozást a későbbiekben.

“Amit Prospera kínál, az nem csak egy bitcoin-barát adókörnyezet, hanem olyan szabályozási biztonság, amely lehetővé teszi az emberek számára, hogy a bitcoinra építsenek anélkül, hogy aggódnának amiatt, hogy egy szabályozó hatóság egy nap lecsap és megváltoztatja az összes szabályt” – magyarázta Bomgar.

Ez a testreszabhatóság azzal csábítja a vállalkozásokat és a befektetőket a területre, hogy lehetővé teszi számukra, hogy a saját játékukat játsszák, és a laza adószabályozás révén Prospera lakói és vállalkozásai maguk határozzák meg, milyen valutát használnak – ami ebben az esetben a bitcoin.

“A legtöbb kormány még nem találta ki, hogyan lehetne elegánsan integrálni a bitcoint a meglévő szabályozási keretrendszerébe” – folytatta Bomgar. “Naponta beszélünk a bitcoin közösség tagjaival a világ minden tájáról, és sokuk aggodalma ugyanaz. A joghatóságaik nem értik a bitcoint, ezért elavult szabályozásokat vesznek elő, amelyek megnehezítik álmaik megvalósítását.”

“Azt tapasztaltuk, hogy ez a bizonyosság értékes a bitcoin közösség számára, és ezért a bitcoin a jövőben is nagy szerepet fog játszani Prosperában” – tette hozzá Bomgar.

Jól hangzik, igaz? Egy Honduras határain belül működő okosváros, amely saját polgári és vállalati gyakorlatot és jogszabályokat hozhat, ami összeköttetésben áll a fogadó kormányával.

Prospera és az 51%

Jelenleg minden képviselőt a HPI nevez ki, de ahogy egyre több ember költözik Prosperába, úgy vannak olyan követelmények is, hogy a lakosságszám alapján kell tisztségviselőket kinevezni. Ma Prospera irányítására kilenc tanácstag van, akik közül ötöt megválasztanak majd, amint Prospera eléri a 100 000 lakost, míg a másik négyet továbbra is a Prospera mögött álló Honduras Próspera Incorporated (HPI) vállalat határozza meg.

A tanácsnak azonban 66%-os többségre van szüksége bármilyen politikai változtatás végrehajtásához, ami azt jelenti, hogy teljes működés esetén öt választott tisztviselőnek továbbra is szüksége lesz egy HPI által kinevezett személy részvételére a tényleges változtatások érvényesítéséhez. A tanács teljes körű működése után, amennyiben Próspera lakossága változtatásokat kíván kezdeményezni, a lakosságnak joga van népszavazást kiírni. Ha a lakosság nem ért egyet egy adott döntéssel, akkor hét napon belül népszavazást lehet kiírni, amelyet 50%-os többséggel meg lehet dönteni. A kezdeti hét nap elteltével a lakosság még mindig felléphet a politikai változás ellen, de a törvény hatályon kívül helyezéséhez 66%-ra emelkedik a szavazati követelmény.

Továbbá, amint a 100 000 fős lakossági célt elérik, a választásra jogosultak 51%-os többséggel népszavazást írhatnak ki, és bármit megváltoztathatnak (amennyiben az a fent említett hondurasi kereteken belül történik). Valójában a lakosok kirúghatják a HPI-t, visszatérhetnek Honduras részévé, vagy teljesen megváltoztathatják a kormányzási formát. Prospera reméli, hogy ez az ösztönző struktúra a lakossággal harmóniában tartja őket, így ez nem valószínű, hogy megtörténik.

Prospera valóban egy sokrétű struktúrába ágyazott, nagy jelentőségű vállalkozás, amely szabadságra törekszik, ugyanakkor fenntartja a kapcsolatot a neki otthont adó Hondurasszal. A bonyolultság sokrétű, de ez az okosváros megkíván szabadulni a nemzetállamok bürokratikus akadályaitól, és valóban jogokat akar a nép kezébe adni. Az, hogy Prospera elfogadja a bitcoint, az első a sok választás közül, amelynek célja, hogy valódi pénzügyi szabadságot és befogadást biztosítson a lakosok számára, miközben olyan szintű biztonságot is nyújt, amelyet a legtöbb ember már nem érez a jelenlegi politikai és gazdasági káoszban.