Izrael „humanitárius szigeteket” telepítene a gázai kitelepítettek számára

Az izraeli hadsereg ismertette a tervét, mely szerint a Gázai övezetben lakóhelyüket elhagyni kényszerült palesztinokat az övezet közepén lévő „humanitárius szigeteknek” nevezett területekre szállítják, még a rafahi offenzíva előtt.

 A gázai lakosság több mint felét hetekig tarthat elköltöztetni Rafahból

Mintegy 1,4 millió ember keres jelenleg menedéket a déli városban az északi és a központi területeken zajló harcok elől menekülve. Részleteket nem közöltek arról, milyenek lesznek és hogyan működnek majd ezek a „szigetek”. A hadsereg azonban azt sugallta, hogy segélyt és ideiglenes lakhatást biztosítanak. Egyelőre nem ismertették az időkeretet arra vonatkozóan, hogy mikor kerülhet sor a műveletre. Az ENSZ és az USA figyelmeztetett, hogy egy teljes körű támadás Rafahban katasztrofális következményekkel járhat.

Izrael többször jelezte, hogy szüksége van egy ilyen műveletre, és kitart az álláspontja mellett, miszerint a Hamászt nem lehet teljesen eltávolítani a Gázai övezetből Rafah megcélzása nélkül. Az izraeli hadsereg azt követően indított hadjáratot Gázában, hogy október 7-én a Hamász fegyveresei mintegy 1200 embert öltek meg Dél-Izraelben, és további 253 embert ejtettek túszul. A gázai Hamász vezette egészségügyi minisztérium szerint azóta több mint 31 300 ember halt meg a területen. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) fő szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy a március 13-án tartott sajtótájékoztatón elmondta, meg kell győződniük arról, hogy a jelenleg Rafahban élő 1,4 millió személy, vagy „legalábbis egy jelentős részük” elhagyja az országot egy esetleges offenzíva előtt.

Felvázolta a lehetőséget, hogy a menekülők azokra a „humanitárius szigetekre költözzenek, amelyeket a nemzetközi közösséggel együtt hozunk létre”, s ahol ideiglenes szállást, élelmet és vizet biztosítanának számukra. De még mindig rengeteg logisztikai kérdésre kell választ adni. A gázai lakosság több mint felének Rafahból az övezet központjába történő átköltöztetése sok időbe, akár hetekbe is telhet.

Már most gondot jelent a járművek és az üzemanyag hiánya, így a legtöbb embernek ismét gyalog, a holmiját cipelve kellene megtenni az utat. A palesztinok éhesebbek és gyengébbek, mint öt hónappal ezelőtt, ami szintén lassítja a tömeges költözést. Az övezet központi része, ahová Izrael az áthelyezésüket javasolja, az ismételt szárazföldi és légi támadások következtében súlyosan megrongálódott. Az amerikai külügyminiszter, Antony Blinken közölte, egyelőre ő sem ismeri a részleteket, de „látni akar egy tervet arra vonatkozóan, hogy a civilek hogyan kerüljenek ki a veszélyből” bármilyen földi művelet során Rafahban, és hogyan biztosítható számukra élelem, menedék és gyógyszer.

Benny Gantz, az izraeli háborús kabinet tagja azt sugallja, hogy ha nem születik megállapodás a túszok szabadon bocsátásáról a ramadán (az iszlám szent hónap) kezdetéig, akkor új katonai művelet indul Rafahban. Ez nem történt meg, de Benjamin Netanjahu miniszterelnök továbbra is erre hivatkozik, amikor az izraeli néphez szól.

„Nemzetközi nyomás nehezedik ránk, hogy megakadályozzák, hogy belépjünk Rafahba és befejezzük a munkát. Izrael miniszterelnökeként elutasítom ezt a nyomást” – mondta Netanjahu a minap az Ofer katonai bázison.

„Be fogunk lépni Rafahba. Be fogjuk fejezni a Hamász zászlóaljainak felszámolását. Helyreállítjuk a biztonságot, és teljes győzelmet hozunk Izrael népének és Izrael államának” – tette hozzá.

Több mint egymillió ember van összezsúfolva ideiglenes táborokban és más menedékhelyeken Rafah-szerte

Az IDF-nek szintén újra meg kell erősítenie a létszámát bármilyen új szárazföldi offenzíva előtt. A háború kezdeti napjaiban behívott tartalékosok közül sokakat mostanra felmentettek a szolgálat alól, őket vissza kellene állítani a hadműveletekbe. Hagari ellentengernagy újságíróknak elmondta, hogy az izraeli hadsereg megpróbálja humanitárius segélyekkel „elárasztani” Gázát, több szárazföldi, tengeri és légi útvonal megnyitásával. Elmondta, hogy amerikai katonai szakértők napokon belül Izraelbe érkeznek, hogy megvitassák az IDF-fel azt az amerikai tervet, amely egy úszó dokk és egy ideiglenes móló építésére irányul a Gázai övezet partjainál. Ez lehetővé tenné az élelmiszer-, a víz- és a gyógyszerkonténerek fogadását.

Blinken hangsúlyozta, hogy a tengeri úton szállított rakományokat kiszolgáló dokk építése várhatóan még körülbelül két hónapig tart. A dokk „kiegészítené – de nem helyettesítené – a humanitárius segítség Gázába való eljuttatásának más módjait”.

Az ENSZ arra figyelmeztet, hogy az övezetben több mint félmillió ember „egy lépésre van” az éhínségtől. Izraelnek, mint megszálló hatalomnak kötelessége gondoskodni arról, hogy az élelmiszer és a gyógyszerek eljussanak a civilekhez.