Idén is „jelentős” hiány lesz a platinából

A Világ Platinabefektetési Tanácsának (WPIC) jelentése szerint 2024-ben a globális platinakínálati rés nagyobb lesz a korábban vártnál, mivel az alacsony palládium- és ródiumárak miatt a bányák csökkentik a termelést. A jelentés hozzáteszi, hogy a bányakínálat tovább csökkenhet.

A jelentés szerzői „jelentősnek” nevezték az első negyedévi 369 ezer uncia hiányt, és azt jósolták, hogy a deficit az év hátralévő részében tovább fog mélyülni, elérve a 476 ezer unciát.

„A magas infláció, a hosszabb ideig magasabb szinten maradó kamatlábak és a politikai bizonytalanság a nyersanyagpiacokat és a platina árára is hatással lesz” – mondták a WPIC kutatói. „Az alacsonyabb árkörnyezet (egyéb tényezőkkel együtt) továbbra is negatív hatással lesz a platina kínálatára”.

A kínálatnövekedés mérséklődése „rugalmas”, bár az előző évhez képest az első negyedévben kissé csökkent teljes kereslettel párosul. Ezek a tényezők a héten 1000 dollár/uncia fölé vitték a platina árát, amely 2023 decembere óta először lépte át a négy számjegyű szintet.

A legnagyobb platinatermelő Dél-Afrika. A 2022-es évben mintegy 140 tonnát bányászott a fémből, ami a globális termelés akár 80%-ának felel meg. További jelentős bányászok Oroszország mintegy 20 tonnával, majd Zimbabwe 15 tonnával és Észak-Amerika mintegy 9,3 tonnával.

Paul Dunne, a Northam vezérigazgatója a közelmúltban a Reutersnek azt mondta, hogy a dél-afrikai bányászok „az elmúlt három évtized legsúlyosabb válságával néznek szembe”, hozzátéve, hogy „az iparágra súlyos nyomás nehezedik”, mivel a bányavállalatok a csökkenő nyereségre válaszul több ezer munkahelyet megszüntettek. Az ebből eredő termeléscsökkenés jelentősen hozzájárult a 2024-es platinahiányhoz.

Oroszország évről évre stabilan tudta tartani a termelést, annak ellenére, hogy szembe kellett néznie az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság gazdasági szankcióival. Áprilisban a két ország bejelentette, hogy a londoni fémtőzsde és a chicagói árutőzsde nem kereskedik többé az Oroszország által termelt új alumíniummal, rézzel vagy nikkellel. A platinacsoportba tartozó fémeket, köztük a palládiumot, az ellátási lánc érzékenysége miatt kifejezetten kizárták a szankciókból.

A WPIC kutatói arra figyelmeztetnek, hogy az ellátási kockázatok a következő évben is kihívást jelentenek majd, ami az előző, márciusban kiadott jelentés óta 58 ezer unciával növeli a 2024-re prognosztizált hiányt.

Eközben a WPIC előrejelzett beruházási keresletét közel kétszeresére, felfelé módosították. A változás nagyrészt a kínai rúd- és érmekereslet növekedésének tulajdonítható.

2022-ben Kína volt a világ legnagyobb platinafogyasztója, az év során 75 tonnával, ami a globális fogyasztás 34%-át teszi ki. A nemesfém többek között a katalizátorokban és a tiszta hidrogén előállításában játszik kulcsszerepet. A Kínában egyre szigorúbbá váló zöld energiaszabályozás részben magyarázhatja az ország növekvő keresletét az ipari fémek iránt.

Meglepő módon mindez a változás jó hír lehet az előrelátó befektetők számára.

„A platinabefektetések jelenlegi fő kihívása … nem a mögöttes fundamentumok, amelyek évek óta most a legerőteljesebbek, hanem inkább a hangulat” – állapították meg a WPIC kutatói, három okot említve, amiért a fundamentumok és a hangulat továbbra is ellentétben állnak egymással.

Először is, a fogyasztók aggódhatnak amiatt, hogy a járművek fokozódó villamosítása csökkenteni fogja a platina és a kapcsolódó fémek felhasználását a belső égésű motorokban (ICE). A WPIC kutatói azonban úgy találták, hogy ez az eredmény 2030-ig valószínűleg „elhanyagolható” lesz, mivel az EV-piac növekedését nem feltétlenül az ICE- és hibrid járművek „kannibalizálása” hajtja.

Másodszor, a csökkenő platinaárak arra késztették a termelőket, hogy agresszív költségcsökkentő intézkedéseket hajtsanak végre a nyereségcsökkenés ellensúlyozására. E kiigazítások mértéke csökkentheti a résztvevő cégek képességét, hogy reagáljanak a megnövekedett kereslet vagy a magasabb árak lehetőségére, ami lassítja a piac fellendülését.

Végül, a potenciális platina befektetőket figyelmét elvonta az arany viszonylag rendkívüli teljesítménye, amely a WPIC kutatói szerint váratlanul jól teljesít a magas kamatkörnyezetben. Az arany ára idén rekordokat döntöget, és a spotárak az elmúlt hat hónap nagy részében kényelmesen 2000 dollár/uncia felett maradtak.

„Összességében azonban a platina esetében a piac meggyőződésének hiányát idővel a hosszabb távon magasabb autóipari kereslet és a folyamatos kínálati kihívások fogják orvosolni” – mondták a WPIC kutatói. „…A platina befektetési érvei a gazdasági ellenszél ellenére továbbra is meggyőzőek.”