Brutális támadás Jementől, a franciák összes harci felszerelése kimerült

Franciaország Aquitaine-osztályú FREMM hadihajója, az Alsace elfordult a Vörös-tengerről, miután kifogyott a jemeni fegyveres erők támadásait visszaverő rakétákból és lőszerekből – közölte parancsnoka, Jerome Henry.

“Nem számítottunk ilyen szintű fenyegetésre. Gátlástalan erőszak volt. A jemeniek kereskedelmi hajókat robbantottak, rakétákat lövöldöztek és drónokat használtak” – mondta a francia hadihajó parancsnoka egy francia hírportálnak április 11-én.

“Legalább féltucatnyi segítségnyújtásra volt szükség a jemeni csapásokat követően” – jelentette az elzászi parancsnok. Azt is elárulta, hogy a 71 napos bevetés után az összes harci felszerelés kimerült. “Az Aster rakétától a helikopter 7,62-es géppuskájáig, beleértve a 12,7 mm-es, 20 mm-es vagy 76 mm-es ágyút, három ballisztikus rakétával és fél tucat drónnal volt dolgunk” – tette hozzá.

A francia parancsnok szerint a francia-olasz Aster rakétát – amelyek egyenként akár 2 millió dolláros árcédulát is viselnek – “a végsőkig feszegették” a jemeni fegyveres erők.

2011 óta nem volt ilyen durva támadásra példa

Henry hozzátette, hogy Szanaa, a jemeni főváros, jelentősen növelte a ballisztikus rakéták használatát. Hangsúlyozta, hogy a francia haditengerészetnek azóta nem kellett ilyen kemény harccal szembenéznie, hogy a NATO 2011-ben háborút indított Líbia ellen a néhai uralkodó, Muammar Kadhafi eltávolítása érdekében.

Elzász január végén lépett a Vörös-tengerre, néhány héttel azután, hogy az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság háborút indított Jemen ellen az izraeli hajózási érdekek védelmében. A fregattot az EU Aspides – görögül pajzs – nevű haditengerészeti műveletének részeként vetették be.

Az eredetileg egy évre szóló mandátummal rendelkező Aspides keretében több uniós hadihajót és riasztó rendszert telepítettek a Vörös-tengerre, az Ádeni-öbölbe és a környező vizekre. A brüsszeli hatóságok szerint a misszió kizárólag védelmi jellegű, és erői nem vesznek részt az Egyesült Államok vezette Jemen elleni támadásokban.

USA megígérte, hogy helyreállítja a károkat, ha felhagynak a Gáza elleni támadásokkal

Jemeni források szerint az amerikai tisztviselők nemrégiben felajánlották Szanaának “legitimitásának elismerését”, semlegességéért cserébe a folyamatban lévő gázai háborúban.

“Washington ígéretet tett arra, hogy helyreállítja a károkat, eltávolítja a külföldi erőket minden megszállt jemeni földről és szigetről, és leveszi az Ansarallahot a Külügyminisztérium “terrorista listájáról” – amint abbahagyják a Gázát támogató támadásaikat – idézte a forrásokat a The Cradle rovatvezetője, Khalil Nasrallah.

Az ajánlatban szerepel továbbá a szaúdiak által kinevezett Elnöki Vezetői Tanács (PLC) szerepének “erőteljes csökkentése”, valamint a szaúdiak vezette, Jement megtizedelő, kilenc éve tartó háború befejezésének felgyorsítása.

Azonban a jemeni tisztviselők fenntartották, hogy a Vörös-tengeren, az Ádeni-öbölben és az Indiai-óceánon folytatott műveleteik mindaddig folytatódnak, amíg Izrael fel nem hagy a palesztinok elleni gázai népirtással.

“A Vörös-tenger partjairól vagy azon kívülről elérhetjük azokat a célokat, amelyeket országunk védelmében és Palesztina támogatásában szeretnénk elérni… Még mindig sok katonai meglepetésünk van, és vannak olyan katonai műveletek, amelyeket egy konkrét stratégia részeként titokban tartunk” – jelentette be április 3-án Mohammad Ali al-Houthi, a jemeni Legfelsőbb Politikai Tanács egyik vezető tagja.