Jön a digitális arany- és ezüstpénzek korszaka Texasban

Idén március 10-én eléggé limitált sajtóvisszhang mellett terjesztette elő a HB4903-as törvényjavaslatot Mark Dorazio republikánus texasi képviselő. Az azóta elt két hónap során kemény munkával 42 támogatóból álló kétpárti koalíciót is fel tudott sorakoztatni javaslata mögé. A terv az, hogy az állami számvevőszék vezetője számára előírnák a törvénnyel, hogy arany- és ezüstpénzek kibocsátását biztosítsa. Valamint olyan digitális valuták létrehozására is keretet biztosítson, amelyek 100%-ban arannyal és ezüsttel fedezettek.

Még messze a vége, de a texasi törvényjavaslat új utat mutat a digitális pénzek számára is

Május másodikán pedig egy texasi képviselőházi bizottságon is átment a javaslat. Ez a törvény lehetővé tenné, hogy az emberek tényleg valódi értékkel bíró pénzben bonyolíthassák le ügyleteiket, egyben pedig aláásná a szövetségi jegybank monopóliumát a pénzkibocsátásra vonatkozóan. Sőt, ez alternatíva is lehetne a központi banki digitális pénzekkel (CDBC) szemben is. A törvényjavaslat egyébként azt is pontosan nevesítette, hogy mi számít arany- vagy ezüstpénznek és felszólítja az állami számvevőt, hogy hagyja jóvá a Texasi Aranyletétkezelő számára többek között az ilyen pénzek törvényes fizetőeszközként történő használatát. Emellett a törvény megkövetelné a számvevőszéktől azt is, hogy 100%-ban arannyal és ezüsttel fedezett digitális pénzek létrehozásához is teremtsen mechanizmust.

Aztán ez a digitális pénz használható lenne legális fizetőeszközként és elektronikus úton is ügyleteket lehetne vele bonyolítani. Az egész lényege annyi lenne, hogy bár digitális pénzzel ügyletelnek az emberek, minden egyes digitális pénzeszköz mögött van egy darabka fizikai ezüst vagy arany is, a nyilvános Texasi Aranyletétkezelőben. Május másodikán a texasi képviselőházi bizottság 7-6 arányban szavazta meg a javaslatot. Ha életbe lép a törvény, akkor az emberek a szövetségi jegybank által kibocsátott papírpénz mellett és helyett használhatnák az ezüst- és aranypénzeket vagy az ezekkel megtámogatott digitális valutákat.

Még messze a vége

És mivel a digitális arany- és ezüstpénzek, valamint fizikai pénzek jóval nagyobb értéket hordoznának, mint a FED-féle papírpénzek, így előbb utóbb a “jó pénz” leszámolna a “rossz pénzzel”. És hát a CDBC-kkel szemben is kifejezetten jó irány lenne egy ilyen lépés. Hiszen a CDBC-k digitális pénzek ugyan, de államilag kontrolláltak. Így olyan szintű kontrollt biztosítanák az emberek felett az állam számára, amiben még akár azt is megmondhatják a kormányok, hogy ki mire és mikor költhet pénzt. Ráadásul a szövetségi jegybank papírpénzeivel vagy egy CDBC-vel az állam konkrétan a semmiből tud pénzt csinálni. Valódi arannyal fedezett érmék esetén ez nem lehetséges. Következő lépésként a HB4903 az ún. Naptárbizottság elé kerül, ahol eldöntik, hogy melyik törvényjavaslat kerülhet a képviselőház elé szavazásra.

Kedves Olvasó! Érdekes chartok, hasznos mémek, vicces befektetési ötletek, vagy fordítva? A BitcoinBázis Telegram-csatornáját a cikkmegosztáson túl egyedi tartalmakkal is bővítjük. Gyere, nézz be te is! Minden poszt alatt lehet kommentálni, kérdezni, panaszkodni, kritizálni. A csatorna címe: http://t.me/bitconbazishirek