Jön a totális ellenőrzés, tavasszal indul az európai digitális tárca

Az európai digitális tárca a totális kontroll teljes megvalósulását jelenti. Ez egy olyan online identitás, amelyet az európai intézmények biztosítanak és kezelnek, és amely tartalmazza a polgárok összes személyes adatát. A személyi igazolványoktól kezdve az egészségügyi nyilvántartásig az Európai Unió ismeri majd életünk minden apró részletét.

A projekt 2021 júniusában indult, és jelenleg is aktívan dolgoznak rajta. Bár az ütemterv szerint a tárca teljes körű bevezetése 2024-re várható, már most arról beszélnek, hogy az első kísérleti projektek idén tavasszal indulnak. Mint azt az Európai Tanács írja, a cél egy valódi paradigmaváltás. Az európai identitás megjelenése forradalmi változást hozhat az emberek mindennapi életébe és kapcsolataikba.

A digitális tárca nem lesz kötelező. A korábbi Green Pass-szel kapcsolatos tapasztalatok azonban rádöbbentettek bennünket, hogy nincs szükség arra, hogy kötelezővé tegyék, elég ha különböző szolgáltatásokat egyszerűen elérhetetlenné tesznek számunkra. A fő felhasználási terület az EU-ban a köz- és magánszolgáltatásoknál történő azonosítás lesz. Más szóval, a bejelentkezés, amelyet feltétlenül meg kell tennünk, ha bármilyen szolgáltatáshoz hozzá akarunk férni a hálózaton belül.

Az Európai Bizottság a fő felhasználási módok között a következőket javasolja:

– születési anyakönyvi kivonat, orvosi igazolás, lakcímváltozás bejelentése

– bankszámlanyitás

– adóbevallás benyújtása

– egyetemi jelentkezés, akár a saját országunkban, akár egy másik tagállamban

– Európában bárhol felhasználható orvosi receptek megőrzése

– életkor igazolása

– digitális vezetői engedély használatával autóbérlés

– szállodai bejelentkezés.

Ez lényegében a 4.0 forradalom, amelyről a Világgazdasági Fórum alapítója, Klaus Schwab már régen beszélt. Egy teljesen online világról, amely gazdaságát az adatokra alapozza, és a fejlődés egyetlen lehetőségének a megfigyelési technológiát tekinti.

“A digitális technológiák megkönnyíthetik az életünket” – mondta Ivan Bartos, a digitalizációért felelős miniszterelnök-helyettes és a személyazonosítás egyik korai támogatója – “Meggyőződésem, hogy az európai digitális személyazonossági portfólió nélkülözhetetlen a polgáraink és a vállalkozásaink számára. Hatalmas fejlődésnek vagyunk tanúi abban, ahogyan az emberek a köz- és magánszervezetekkel való mindennapi kapcsolattartásuk során használják személyazonosságukat és hitelesítő okmányaikat, valamint ahogyan a digitális szolgáltatásokat igénybe veszik.”

A digitális tárca az egészségügyi válság romjain született. Bár a COVID-19-nek és az európai személyazonosító igazolványnak a felszínen semmi köze egymáshoz, mégis innen indult minden. Maga az Európai Bizottság is elismeri: “A COVID-19 járvány még inkább rávilágított ennek fontosságára, mivel a kormányok és a magánvállalatok a fizikai interakciókat a lehető legkisebbre csökkentették” – olvasható a portfólió honlapján.