Kalifornia érdekes lépése a klímavédelmért: bye bye benzines fűnyíró!

Kalifornia egy lépéssel közelebb került a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség megszüntetéséhez, mivel az állam kormányzója, Gavin Newsom vasárnap aláírta azt a törvényjavaslatot, amely betiltja az összes benzinnel vagy gázolajjal működő, elsősorban kertrendezésre használt eszközt. 

Az új törvény értelmében az államnak 2024. január 1-jéig kell alkalmaznia az új szabályt. A törvényjavaslattal a kormányzó nagy hangsúlyt fektet az éghajlatváltozással kapcsolatos kezdeményezésekre.

“Egy olyan időszakban, amikor az állam és az ország megosztottabb, mint valaha, ez a törvényhozási ülésszak emlékeztet minket arra, hogy mit tudunk együtt elérni. Hálás vagyok partnereinknek az állami törvényhozásban, akik támogatták erőfeszítéseinket az állam legmaradandóbb kihívásainak kezelésében – együtt tettünk lépéseket, hogy szembenézzünk ezekkel a kihívásokkal, történelmi jelentőségű jogszabályokat és a California Comeback tervet hajtottuk végre, hogy gyorsított ütemben haladjunk államunk fellendülésével” – jelentette ki Newsom szombaton sajtóközleményében.

A kisvállalkozóknak annyi

Nem minden kaliforniai helyesli az új jogszabályt. Andrew Bray, a Tájépítészek Országos Szövetségének kormányzati kapcsolatokért felelős alelnöke azzal érvelt, hogy károsanyag-kibocsátásmentes berendezések túlságosan drágák lesznek a kertépítők számára.

“Ezeknek a cégeknek teljesen át kell majd alakítaniuk az egész vállalatukat, hogy képesek legyenek kezelni ezt a hatalmas változást” – mondta Bray a Los Angeles Times-nak.

A változás erősen érintheti a kertépítésben és az ahhoz kapcsolódó iparágakban működő kisvállalkozásokat. Bray hozzátette: “Egy háromfős kertépítő személyzetnek 30-40 teljesen feltöltött akkumulátort kell majd magával vinnie ahhoz, hogy egy egész napos munka során a felszerelését ellássa energiával.”

A The Washington Examiner szerint az új törvény várhatóan közel 50 000 kisvállalkozást érint. Megjegyezte, hogy Kalifornia költségvetése 30 millió dollárral segíti a hivatásos kertészeket az új eszközök beszerzésében, de ez sem lesz elég az összes költség fedezésére. A szövetség szerint egy ipari fűnyírógép akár 11 000 dollárba is kerülhet. Ha ebből elektromosat vesz a kertész az több mint a duplájába fáj.

Az új szabály értelmében pedig nem lehet majd hagyományos láncfűrészt, fűnyírót, sövényvágót, szivattyút, de még golfkocsit sem vásárolni.

Berman ugyanakkor azt mondja, hogy sokan már most átálltak az akkumulátoros eszközökre, a városok önkormányzatai és az egyetemek kérés nélkül vettek elektromos sövényvágót és fűkaszát.

Az elmúlt években Kaliforniában számos alkalommal volt erdőtűz, amikor gyakoriak voltak az áramkimaradások, főként azért, mert a közműszolgáltatók megpróbálták megakadályozni, hogy egy leszakadt villanyvezeték további tüzet okozzon. A főként városon kívüli háztartások villanyellátását eddig fosszilis tüzelőanyaggal működő generátorokkal oldották meg. Az új szabály azonban betiltja ezek használatát is. Brian Dahle szenátor ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy “ez a törvényhozás utálja az üzemanyagot, ami könnyen hozzáférhető. És amikor nincs áram, akkor is lehet használni, például a fagyasztóinkat vagy a kórházakban a különféle orvosi eszközeinket. De amikor az akkumulátor lemerül, és nincs áram, akkor nincs semmid.”