Kanadában a rendőrség már Facebookon is figyeli az állampolgárokat

A Freedom Convoy avagy Szabadság-konvoj egy január 22-én kezdődött tünetéshullám Kanadában, a fővárosban, Ottawában. Alapvetően a megmozdulás azért kezdődött kamionosok részéről, hogy így tiltakozzanak az oltási igazolványokra vonatkozó új szabályok ellen. A jelenleg is tartó megmozdulás megbénította az egész kanadai fővárost és már sok ezer olyan tüntető is beszállt a tiltakozásba, akik szintén elégedetlenek a kormány COVID-19 korlátozásaival.

A közösségi platformok a kormányzati megfigyelés eszközévé váltak Kanadában is

Szerte Kanadában, az Egyesült Államokban és a világon számtalan csoport támogatja a kanadai tüntetést. Rengeteg Facebook-csoportban is foglalkoznak a tüntetők támogatásával. Közben egész Ontario tartományban is már rendkívüli állapotot vezettek be. Az ontariói rendőrség nemrég pedig megerősítette, hogy megfigyelik a Facebook-csoportokat is. A tüntetéseket támogató csoportok tagjainak ráadásul begyűjtik a címeit is és fel is keresik őket otthonukban. Egy ontariói nő osztott meg egy videót nemrégiben a közösségi oldalán, amely azóta rengeteg helyen került továbbosztásra. Ebben az látható, ahogy egy rendőr megjelenik a nő lakásán, miután a nő kommentált és aktívan részt vett egy, a Freedom Convoyt támogató Facebook-csoportban. A felvétel szerint a rendőr átad a nőnek egy apró prospektust. Ebben a békés tüntetéshez és felvonuláshoz való jogáról és kötelezettségeiről van szó.

Ontario

Amikor a nő rákérdez, hogyan került oda a rendőr, akkor a tiszt azt válaszolja, hogy a Facebook-csoportban látták a megnyilvánulásait. Arra a kérdésre, hogy a rendőrség monitorozza-e a különböző Facebook-csoportokat és egyes emberek Facebook-oldalait, a rendőr szimplán azt válaszolja, hogy igen, a tüntetések miatt. Kiemelte azt is, hogy mivel a tüntetések tovább fognak folytatódni, így proaktív intézkedésként akarják tájékoztatni az állampolgárokat a jogaikról. A nő válaszában megerősíti, hogy ő ismeri a jogait és reméli, hogy nem arra költik az adófizetők pénzét, hogy mindenkit zaklassanak. Úgyhogy úgy tűnik, most már nem csak olyan helyeken próbálják az emberek jogait korlátozni, ahol az hagyományosan ismert (például Hongkongban), hanem már a szabadságjogokkal házaló Kanadában is.