Kanadai Szabadságkonvoj: a szervezőket letartóztatták, a vállalati és magánszámlákat is zárolták

Ottawában tovább romlottak a Szabadságkonvoj kilátásai, miután a főszervezőket letartóztatták. A kanadai kormány már több magán-és vállalati számlát is befagyasztott, emellett az adománygyűjtő platformokra támogatást küldő személyeket nagy erőkkel keresi.

A kanadai kamionos megmozdulás főszervezőit, Chris Barbert és Tamara Lich-et az ottawai rendőrség bilincsbe verte. Barber jelenleg rendőrségi őrizetben van, és várhatóan büntetőjogi vádakkal kell szembenéznie, miközben a koronavírus elleni oltási kötelezettség és más korlátozások ellen tüntetés szervezett, mely immár három hete tart, és globális tiltakozássá nőtte ki magát.

Barber egyike annak a három tüntetésszervezőnek, akiket az ontariói Legfelsőbb Bírósághoz benyújtott csoportos keresetlevélben is megneveztek. A hónap elején Barber azt üzente a tüntetést kritizálóknak:

“Megértjük a frusztrációjukat, és őszintén szeretnénk, ha lenne más módja annak, hogy eljuttassuk az üzenetünket, de a kellemetlenségekért való felelősség teljes mértékben a politikusok vállát terheli, akik [inkább] a rágalmazást és a szidalmazást választották ahelyett, hogy tiszteletteljes, komoly párbeszédet folytattak volna velünk.” 

Eközben a Kanadai Polgári Szabadságjogok Szövetsége bejelentette, hogy be kívánja perelni a szövetségi kormányt, amiért a folyamatban lévő tüntetésekre és blokádokra válaszul hadiállapotot rendelt el, és a vészhelyzeti törvényt hívta életre.

“A szükségállapotot nem lehet és nem is szabad normalizálni” – mondta Noa Mendelsohn, a CCLA ügyvezető igazgatója, aki hozzátette, hogy a törvény alkalmazása súlyosan sérti a kanadaiak jogait.

A vészhelyzeti törvény hatályba léptetéséről Justin Trudeau miniszterelnök hétfőn döntött, miután semmilyen eszközzel nem tudta megakadályozni a COVID-19 korlátozások és az oltási kötelezettség elleni tiltakozást.

Az ottawai konvojtüntetés több mint 20 napja torlaszolja el a belvárost, míg más demonstrálók a nemzetközi határátkelőhelyeket blokkolták.

Teljes pénzügyi ellehetetlenítés vár a kanadai sofőrökre

Chrystia Freeland kanadai miniszterelnök-helyettes csütörtökön közölte, hogy a pénzintézetek már befagyasztották az ottawai tiltakozásokhoz köthető személyek számláit, ami miatt ismeretlen számú tiltakozó és adományozó került pénzügyi bizonytalanságba.

Freeland kijelentette, hogy a rendőrség és más bűnüldöző szervek hírszerzési információkat gyűjtöttek a konvojban tiltakozókról és azok támogatóiról is. Ezeket az információkat megosztották a pénzintézetekkel, akik korlátozzák a készpénzhez, illetve a kriptovalutákhoz való hozzáférést is.

“Mind a magánszemélyek és szervezetek nevét, mind a kriptotárcák nevét az RCMP megosztotta a pénzügyi intézményekkel, a számlákat befagyasztották, és további számlákat fognak befagyasztani” – mondta, utalva a kriptotőzsdéken lévő fiókokra is.

Ahogy a CBC hírportál megjegyzi, a törvény azt is lehetővé teszi a bankok számára, hogy a GoFundMe és a GiveSendGo adománygyűjtő oldalakra támogatást küldők számláját zárolják, hiszen ők is a tiltakozást segítették elő. Freeland azt mondta, hogy nem kíván belemenni “a részletekbe, hogy kinek a számláit fagyasztják be”.

A kormány a terrorizmus finanszírozására vonatkozó törvényre hivatkozva arra kényszerítette az adománygyűjtő oldalakat és fizetési szolgáltatókat, hogy regisztráltassák magukat a kanadai pénzügyi tranzakciókat és jelentéseket elemző központnál (FINTRAC).

Az összegyűlt tüntetőknek szóló utolsó figyelmeztetésben Freeland még hozzátette, hogy azok, akik teherautóikkal Ottawa utcáin közlekednek, számítsanak arra, hogy a biztosításuk megszűnik, és vállalati számláikat is zárolják. Ezzel a két lépéssel gyakorlatilag végleg ellehetetlenítik a sofőröket.

“A következmények valósak, és fájni fognak” – zárta mondandóját.