Elkezdtek kártérítéseket fizetni a COVID-oltás mellékhatásai miatt

Ritkábban kerülnek az ilyen hírek előkelő helyre a mainstream sajtóorgánumokban, pedig tény, hogy a világ számtalan részén csendben elkezdtek kompenzációt fizetni azoknak, akiknek mellékhatást okozott a COVID-védőoltás. Az emberek különbözőek, teljesen más génállománnyal rendelkeznek, ráadásul más környezeti hatásoknak voltak kitéve és így tovább. És pontosan ezért egy-egy gyógyszerre vagy oltásra teljesen másként reagálnak az emberek.

A COVID oltás mellékhatásai miatt fizetnek a kormányok

Mindig is előfordultak esetek, amikor egy-egy gyógyszer súlyos mellékhatást vagy akár halált okozott. És hiába nagyon alaposak a tesztek, nem lehet minden esetet lefedni. Főleg, ha olyan gyorsan kell engedélyezni valamit, mint a COVID-oltás esetén. Nem kérdés tehát, hogy a tudósok, kutatók, hatóságok mind tisztában voltak azzal, hogy lesznek, akiknél súlyos mellékhatások jelentkeznek majd a COVID-oltás után. A védőoltásoktól mellékhatásokat szenvedő emberek számára kártérítést a kormányzatok nyújtanak. Az Egyesült Államokban két ilyen kormányzati program van. 2022. július 1-én nyilvántartott adatok alapján például a CICP nevet viselő programból még senkinek nem fizettek kártérítést. Sok kérelmet azért utasítottak el, mert nem volt egyértelműen kimutatható az összefüggés a mellékhatás és a COVID-oltás között.

Ettől függetlenül azonban vannak már adatok arról, hogy megkezdődtek kártérítési kifizetések. A Japan Times információi szerint egy 91 éves nő, aki az oltás utáni allergiás reakció miatt halt meg, az első olyan japán lett, akinek családja kártérítést kap. A kártérítés összege 325 ezer dollár körüli összeg lesz kisebb összegekben. Csak Japánban közel 4000 ember kért már kártérítést, ebből 820-at már jóváhagytak, 62 elutasításra került, a többi még függőben van. Tajvan esetén például eddig 10 családnak fizettek átlagosan 116 ezer dollárnyi kártérítést.

Az Egyesült Királyságban is nemrég publikáltak egy elemzést, amelyből kiderült, hogy 2022. május végéig 1681 család nyújtott be kártérítést COVID-oltás miatti mellékhatás okán. A maximum kártérítési összeg 150 ezer dollár, amit a briteknél kifizetnek ilyen problémák miatt. Kanadában csak júniusban 774 kárigényt nyújtottak be, ezek közül csak párat hagytak eddig jóvá, a többi még függőben van.

De például Norvégiában már tavaly júliusban is fizettek ki kártérítéseket. Mindhárom esetben az AstraZeneca oltáshoz köthető vérrögképződés okozta a problémákat. Dániában 2021. májusában fizették ki az első COVID-oltás által okozott mellékhatás miatti kártérítést. Ezek után még érdekesebbek, hogy az amerikaiaknál még egyetlen kártérítés sem került kifizetésre.