Kellett, mint egy falat kenyér: Ausztria a kötelező oltás mellé bevezeti a vakcina lottót

Az osztrák kormány új oltásösztönző csomagot jelentett be, amely egy lottót és pénzügyi jutalmakat is tartalmaz számolt be a The Local. A hírt Karl Nehammer szövetségi kancellár jelentette be Bécsben, a kötelező oltási törvény csütörtöki, a Nemzeti Tanácsban történő megszavazása előtt.

“Mit lehet nyerni a vakcina lottón? Utalványokat!” – mondta Karl Nehammer kancellár az ellenzéki szociáldemokraták vezetőjével, Pamela Rendi-Wagnerrel tartott sajtótájékoztatón, akivel az intézkedésről tárgyaltak.

A kancellár kijelentette, hogy anyagi jutalmat szeretne azoknak adni, akik beoltatják magukat.

“Tanultunk a múltból, és láttuk, hogy a sorsolás a lehető legjobb módja egy ilyen rendszer felállításának” – tette hozzá.

Az ösztönző csomag tervei között szerepel 500 euró értékű utalványok sorsolása. A rendszert az ORF-fel, az osztrák nemzeti közszolgálati műsorszolgáltatóval együttműködve fogják bevezetni.

A sorsolás március 15-én indul, hogy egybeessen a tervezett kötelező védőoltás-ellenőrzésének bevezetésével, és a már beoltott személyekre, valamint azokra is vonatkozik, akik úgy döntenek, hogy beadatják az első oltást.

Nehammer elmondta, hogy Ausztriában minden tizedik beoltott személy esélyes lesz egy 500 eurós ajándékutalvány megnyerésére, és a résztvevők minden egyes beadott Covid-oltás után kapnak egy sorsjegyet. Ez azt jelenti, hogy ha valaki három oltást kapott, akkor három sorsjegyet kap a sorsolásra.

Az utalványok Ausztria számos üzletében érvényesek lesznek. A szövetségi kormány további pénzügyi csomagokat is bejelentett az önkormányzatok számára, hogy ösztönözze őket az átoltottság növelésére.

Nehammer szerint ha egy 3000 lakosú település eléri a 80 százalékos oltási célt, akkor 30 000 eurót kap. A 85 százalékos átoltottság esetén ez az összeg 60 000 euró lenne, 90 százalék esetén pedig 120 000 euróra emelkedne. A kormány összesen 1,4 milliárd eurót különített el a programra – 1 milliárd eurót a sorsolásra, 400 millió eurót pedig az önkormányzatoknak nyújtott pénzügyi ösztönzőkre.