Kemény fába vágta a fejszéjét a brit APEH: nyomon követné a monero és zcash tranzakciókat

A brit APEH (HM Revenue and Customs) kriptoelemző technológiába fektetne, hogy lépést tudjon tartani a bitcoinban és más digitális fizetőeszközökben utazó bűnözőkkel.

Az adóhivatal elsősorban olyan eszközöket keres, ami hasznos lehet a kiberbűnözési osztályának (FIS-DSI) a blokklánc alapú kriptopénz tranzakciók elemzésében. A hatóság közleménye szerint, ugyan a bitcoint és ethert egyre gyakrabban használják legitim utalásoknál, de továbbra is szerepet kap az adóelkerülésnél és pénzmosáskor.

“A kriptoeszköz tranzakciók nagyja nyilvános főkönyvön, úgynevezett blokkláncon került eltárolásra,” áll a HMRC közleményben, “mialatt a tranzakciók publikusak, de azok végrehajtói nem.”

A neten rengeteg ingyen elérhető eszköz áll rendelkezésre a blokklánc tranzakciók elemzésére, továbbá a nyers blokklánc adat is segítheti a hozzáértőket az elemzésében, de a hatóság szerint ez nem elég, és helyette olyan kereskedelmi forgalomban kapható eszközt keres, ami segítségével kiküszöbölhetőek a sötét foltok a tudástárában.

Az adóhatóság olyan eszközt keres, ami támogatja az adatgyűjtést a kriptoeszköz-tranzakciók azonosításához és csoportosításához, valamint a kriptoeszköz-szolgáltatókhoz kapcsolódó tevékenységek azonosítását.

A szóban forgó terméknek klaszterelemzést kell használnia, hogy így tudjon tranzakciókat rendelni  vállalatokhoz és szolgáltatókhoz, különös tekintettel a szerencsejáték szolgáltatókra, darkwebes tevékenységekre és mixer csalásokra vonatkozóan.

A HMRC mert nagyot álmodni, ugyanis a kommersz bitcoin, ether, ethereum classic, bitcoin cash, litecoin és tether tranzakciók azonosítása mellett elvárná a monero, dash és zcash kompatibilitást is. Az utóbbi három köztudottan követhetet

Büdzsében is eleresztette magát a brit adóhatóság, kerek-perec 100 000 fontot szán egy ilyen eszköz licencének beszerzésére.

(Forrás: publictechnology)

Érdekelhet: