Extra díjakat számítanak fel, ha készpénzzel fizetünk itt

A készpénzes fizetéssel korábban pénzt takarítottunk meg, most viszont már különböző tranzakciós díjakat számítanak fel, ha nem bankkártyával fizetünk.

A Wall Street Journal beszámolója szerint a Yankee Stadionba tartó szurkolók megdöbbenve tapasztalták, hogy készpénzük szinte már feleslegessé vált. Egy New York-i lakos elmondta, hogy kénytelen volt „fordított ATM-et” használni, ami 3,50 dolláros szolgáltatási díjat számolt fel csak azért, hogy megkapjon egy egyszer használatos bankkártyát.

Háború folyik a készpénz ellen, és mi isszuk meg a levét

Az Egyesült Államokban egyre több bár és étterem tereli az embereket a készpénzmentes társadalom felé. Azoknak, akik még mindig ragaszkodnak ahhoz, hogy készpénzben fizessék ki az autópályadíjat, az adókat vagy a telefonszámlát, extra díjakat kell fizetniük. De ez nem csak a kényelemről vagy a tranzakciók gyorsaságáról szól. A kritikusok szerint ugyanis a készpénzmentes társadalom kirekeszti azokat, akik még mindig a kp-ra támaszkodnak – a fiatalokat, az időseket vagy a szegényebbeket.

Annak ellenére, hogy sokan előnybe részesítik a bankkártyás fizetést, a Federal Reserve jelentése szerint a készpénz továbbra is a harmadik legnépszerűbb fizetési mód. Ami viszont azt illeti, nem szükséges az Egyesült Államokba utaznunk, hogy felismerjük, a készpénzmentes társadalom egyre inkább valósággá válik. Svédország például az egyik vezető ebben a folyamatban, ahol a lakosság nagy része szinte kizárólag bankkártyával vagy mobilapplikációkkal fizet, és a készpénzhasználat folyamatosan csökken. Dél-Korea és Kína szintén előkelő helyet foglalnak el ezen a téren, ahol az elektronikus fizetések, például az AliPay és a WeChat Pay, széles körben elterjedtek. Több állam azonban már fellépett a készpénzmentes társadalom ellen. Colorado és Rodosz-sziget például betiltotta, hogy a vállalatok kizárólag kp-t fogadjanak el.

Ezzel párhuzamosan a kriptovaluták, mint például a bitcoin és az ethereum, egyre nagyobb szerepet játszanak, mivel decentralizált jellegük és a blokklánc technológia nyújtotta biztonságos tranzakciók iránti igény növekszik. A kriptovaluták potenciálisan tovább erősíthetik a készpénzmentes társadalom felé való elmozdulást, különösen azokban az országokban, ahol a digitális fizetési infrastruktúra már jól kiépített.