Zuckerberg két másodperc alatt keres annyit, mint te egy hónap alatt

Miután a Meta árfolyama egy nap alatt akkorát növekedett, mint még sosem a történelme során, Mark Zuckerberg társalapító-vezérigazgató még gazdagabb lett. Az árfolyamakciónak köszönhetően 28 milliárd dollárral nőtt nettó vagyona. Csak osztalékokból évente 700 millió dollárnyit tehet zsebre. Ez felveti a kérdést: mennyi pénzt keres Mark Zuckerberg másodpercenként?

Mark Zuckerberg nettó vagyona

2024 februárjában Zuckerberg teljes nettó vagyona 170,4 milliárd dollár körül mozgott a Forbes adatai szerint. Bár éves fizetése a Facebook anyavállalatánál betöltött vezérigazgatói tisztsége után szerény 1 dollár, bevételeinek nagy része a vállalatban való részesedéséből származik.

Mark Zuckerberg vagyoni állománya erősen függ a Meta teljesítményétől. Ezt tükrözi a tény, hogy a januári 139 milliárd dolláros rekord óta 28 milliárd dollárral van több vagyona, ami 17%-os gazdagodást jelent. A vállalat legutóbbi szilárd pénzügyi teljesítménye, az osztalékok bevezetése, és hagyományosan vezető szerepe az informatikai és mesterségesintelligencia-szektorban, jelentősen hozzájárult a milliárdos szerencséjéhez.

Bevételi források

Zuckerberg szinte teljes vagyona a Meta Platformsban lévő részesedéséből származik. Mivel egészen ez idáig a részvénytulajdonosok nem kaptak osztalékot, így Zuckerberg kénytelen volt részvényei értékesítéséből pénzt csinálni. Idén azonban mindez megváltozik, az első osztalékok 2024 március végén érkeznek meg a részvényesek számláira.

A vezérigazgató 2024 január végén 349.200.895 Meta-részvénnyel rendelkezett, amellyel 13,6%-os részesedése van a vállalatban. Amíg tehát a platform jól teljesít, Zuckerberg is a világ leggazdagabb emberei között maradhat. Bár a Metaverse-projektre annak idején annyi pénzt elvertek, hogy 2022 novemberében 90 dollár alá is benézett az árfolyam, öt negyedévvel később már 450 dolláros részvényenkénti árnak, vagyis 500%-os növekedésnek örülhettek a befektetők.

A Meta Platforms fiskális állapota 2023 végén nem is mutathatott volna jobban. A vállalat negyedéves bevételei 25%-kal növekedtek a hirdetéseknek köszönhetően. A Meta ezenfelül elég sok pénzt fektetett a mesterséges intelligenciába – abba az ágazatba, amely 2024-ben valószínűleg még jobb eredményeket fog felmutatni.

Mennyit keres Mark Zuckerberg másodpercenként?

A Meta 2023-ban 108,94 milliárd dolláros profitról számolt be. Mivel Zuckerberg maga 13,6%-ot birtokol a vállalatból, így részesedése 2023-ban 14,82 milliárd dollárnak felel meg.

Egy évben 365,25 nap x 24 óra x 60 perc x 60 másodperc, vagyis összesen 31.557.600 másodperc van (körülbelül). Könnyen kiszámítható tehát, hogy Zuckerberg nagyjából 469,94 dollárt keres másodpercenként. Percenként ez több mint 28.000 dollárnak, óránként pedig 1,6 millió dollárnak felel meg. Hetente elképesztő, 284 millió dollárból gazdálkodhat.

Mindez persze csak egy spekulatív szám, amely a tulajdonrészén és a pénzügyi jelentéseken alapszik, nem számítja bele egyéb befektetéseit, alternatív jövedelmeit.

Bár a világ leggazdagabbjai között Zuckerberg vagyona sokaknak irigylésre méltó, vannak, akik még nála is jobban teljesítenek. A jelenlegi lista alapján Bernard Arnault 229,8 milliárd dollárral a leggazdagabb. Őt követi Elon Musk 204,5 milliárddal, majd Jeff Bezos 196 milliárd dollárnyi vagyonnal. Mark Zuckerberg a 4. helyet 170,4 milliárd dolláros vagyonával tartja.

Ezzel megelőzi Larry Ellisont, Warrent Buffettet és a valaha leggazdagabb Bill Gatest is, akik mindhárman egyenként nagyjából 130 milliárd dollárnyi vagyon fölött rendelkeznek.

Miközben ez a cikk készült, a Meta Platforms a világ 10. legnagyobb eszközévé csúszott vissza, mivel a március 4-ről 5-re virradó éjszaka során a Bitcoin letaszította a 9. helyen elfoglalt pozíciójáról. Az 1,28 billió dolláros Facebook-anyacég ezzel alulmaradt az 1,324 billió dolláros kapitalizációval rendelkező kriptovalutával szemben.

Mivel a Meta Platforms meglátta a lehetőséget a mesterséges intelligenciában, és közösségi médiában betöltött domináns szerepe vitathatatlan, így Mark Zuckerberg valószínűleg nem fog egyhamar lekerülni a leggazdagabbak listájáról. Hacsak Satoshi Nakamoto vagy valamelyik Bitcoin-bálna le nem taszítja onnét.