A kiberbiztonsági részvényeké lehet a következő évtized

A kiberbiztonság iránt egyre nagyobb szükség mutatkozik. Az informatikai rendszerek, hálózatok és adatok védelmével foglalkozó tudományág robbanásszerű növekedését az információ felértékelődése határozta meg. A COVID-19 járvány óta jelentősen megugrottak az erre szánt kiadások, mivel a felhőalapú kommunikáció és a távmunka új kihívásokat teremtett a munkáltatók számára.

A digitális jelenlét növekedése és a szabályozási követelmények fokozódása előidézte azt a technológiai fejlődést, melyre az erre specializálódott cégek képesek, részvények pedig az elmúlt öt évben parabolikus növekedést mutattak be. Mekkora potenciál van a kiberbiztonsági iparban és mely részvények lehetnek a legjobb választások?

A kiberbiztonsági piac bemutatása

Az emberek és vállalkozások egyre inkább digitalizálják életüket és munkájukat, mely növeli a kiberbiztonsági kihívásokat és ipari méretű megoldások szükségét teremti. A növekvő digitalizáció azonban magában hordozza a kibertámadások veszélyét is, melyek első sorban az adatok kinyerését célozzák meg. A rosszindulatú behatolásokkal megszerzett adatokkal utána az elkövetők szó szerint bármire képesek lehetnek, ez a probléma pedig lehetőséget teremt olyan cégek számára, mint a Palo Alto Networks, a Crowdstrike vagy a Fortinet.

A kiberbiztonsági piac mérete nagyjából 220 milliárd dollárra tehető úgy, hogy 2019-ben még csak 60 milliárd dollár volt. A néhány évvel ezelőtti világjárvány szülte kihívások digitális megoldásokat szültek, melynek köszönhetően a felhőalapú és hardveres megoldásokra szánt kiadások jelentős mértékben növekedtek. Egyes előrejelzések szerint a kiberbiztonsági ipar nem fog lassítani a következő években sem, 2030-ra pedig elérheti a 650 – 700 milliárd dollárt. Ez a további háromszoros növekedés természetesen nagy megtérüléssel kecsegtető részvények formájában is megjelenik a piacon.

Potenciál a kiberbiztonsági megoldásokon

A 2020-as évek első két évében hatalmas igény mutatkozott a következő generációs biztonsági szoftverek iránt, melyek első sorban a felhőalapú adattárolást védelmezik, ugyanakkor a hardveres megoldások is jelentősen felértékelődtek. A szükséget kielégítő cégek részvényei szó szerint felrobbantak, és növekvő trendjük továbbra is folytatódik egy kisebb, 2022-ben tapasztalt medvepiaci korrekciót követően.

Az Identity Theft Resource Center kutatása szerint azért van ekkora szükség a kiberbiztonság fokozására, mivel 2023-ban az adatszivárgások száma új rekordot döntött. Tavaly 71%-kal regisztráltak több esetet, mint 2021-ben, amikor az eddigi rekordot mérték. Az érintett áldozatok száma 16%-kal csökkent az elmúlt évben, mely arra enged következtetni, hogy a tömeges támadások helyett a csalók elmozdultak a célzottabb csalások felé. A globális kiberbiztonsági kiadások ebből kifolyólag 2023-ban meghaladták a 200 milliárd dollárt és várhatóan a következő években évi 12-15%-os növekedést tapasztalhatunk a költség oldalon. A kiberbiztonsági részvények a technológiai ipar forró rését jelentik, így az alapos utánajárást követően meghozott befektetés nagy megtérüléssel kecsegtethet a következő évtizedben.

A legnagyobb potenciállal rendelkező kiberbiztonsági cégek

Az informatikai biztonsággal foglalkozó cégek piaci kapitalizációja jelenleg 430 milliárd dollár környékére tehető. A legnagyobb értékesítéssel rendelkező cég, a Palo Alto Networks a piac nagyjából 22%-át teszi ki, részvénye, a NASDAQ: PANW az elmúlt öt évben 287%-kal emelkedett. A Palo Alto mellett azonban számos kisebb cég van, melyek részvényében még bőven van potenciál, nézzük meg ezeket:

  • Crowdstrike Holdings: A piac második legnagyobb szereplője piacvezető a pure-play, vagyis az egyetlen tevékenységre koncentráló vállalatok biztonságtechnikáját illetően. A piaci kapitalizáció szerint 76,3 milliárd dolláros cég árbevételben felülmúlta a Palo Alto-t, részvénye, a NASDAQ: CRWD jelenleg 313,76 dollár, az elmúlt öt évben 389%-kal emelkedett.
  • Zscaler Inc.: Az amerikai felhőalapú biztonsági cég szerint az évtized végére átlépjük az évi 1000 milliárd dolláros kiadást a kiberbiztonságra. A cég részvénye, a NASDAQ: ZS 171 dolláron áll jelenleg, az elmúlt öt évben 132%-os értéknövekedést mutatott. Árfolyama csúcsát 2021 novemberében érte el, akkor közel 370 dollárt ért egy részvény.
  • Fortinet Inc.: A cég tűzfalak, végpontbiztosítási és behatolásjelző rendszerek fejlesztésével és értékesítésével foglalkozik, a legjobb hardver-alapú adatközpont-védelmet látják el a világon. A 45,5 milliárd dolláros cég részvénye, a NASDAQ: FTNT jelenleg 59,63 dollárt ér, az elmúlt öt évben pedig majdnem 260%-ot emelkedett az értéke, 2021 júliusa óta szűk tartományban ingadozik.
  • SentinelOne Inc: A viszonylag fiatal, 2013-ban alapított cég a kiberbiztonsági piac felfutása után jelentette be IPO-ját, melynek köszönhetően lemaradt a versenytársai által tapasztalt felfutásról. A 6,5 milliárd dolláros cég első sorban a Crowdstrike vetélytársaként jelent meg a piacon, várakozások szerint árbevételük legalább 30%-kal fog növekedni 2023-hoz képest. A cég részvénye, a NYSE: S jelenleg 20,96 dollárt ér, rendkívül alulértékeltnek mondják.