Kiderült kire hagyja Warren Buffett a 130 milliárd dolláros vagyonát

Warren Buffett felvázolta a 130 milliárd dolláros vagyonára vonatkozó terveit.

Warrent Buffett a végrendeletéről beszélt

A híres befektető, Warren Buffett felfedte végrendeletének részleteit. A Berkshire Hathaway 93 éves alapítója jótékonyságra szeretné felajánlani a 130 milliárd dolláros vagyonát, miután elhunyt.

A The Wall Street Journalnak adott interjújában Mr. Buffett elmondta, hogy hatalmas vagyonát szinte teljes mértékben egy jótékonysági trösztbe teszi, amelyet a kevésbé szerencsések megsegítésére fordítanak.

„A pénzt arra kell használni, hogy segítsünk azokon az embereken, akik nem voltak olyan szerencsések, mint mi” – mondta Mr. Buffett.

Három gyermeke – Howard, Susan és Peter Buffett – kezeli majd a trösztöt, mondta. Az adományozáshoz mindhármuknak egyet kell majd érteniük.

„Nyolcmilliárd ember él a világon, és én és a gyerekeim a legszerencsésebb 1 százalékban vagyunk” – mondta Mr. Buffett.

Sokféleképpen lehet segíteni az embereken

2006-ban Buffett elkötelezte magát amellett, hogy évente támogassa a Bill és Melinda Gates Alapítványt, valamint a családjával kapcsolatosan még négy további alapítványt.

Akkoriban azonban még rejtély volt, hogy halála után mit kezd majd a vagyonával. A június 28-i interjúban azonban Buffett felfedte, hogy a Bill és Melinda Gates Alapítványnak szánt adományok lassan véget érnek.

„A Gates Alapítvány nem kap pénzt a halálom után” – mondta Mr. Buffett a WSJ-nek.

Emellett a milliárdos befektető nem írta elő gyermekeinek, hogyan költsék el a pénzt.

„Nagyon-nagyon jól érzem magam a három gyermekem értékrendjével kapcsolatban. 100 százalékig bízom abban, hogy jól fogják végrehajtani a kérésem” – mondta Buffett.

Június 28-án kiadott sajtóközleményében Buffett azt mondta, hogy végrendelete teljes tartalmát haláláig titokban kell tartani. Azonban a részvényesekhez írt, 2023. november 21-i levele ismerteti a végrendeletének létezését, amely kapcsán úgy nyilatkozott: valószínűtlen, hogy megváltoztassa azt a halála előtt.

93 éves a milliárdos

A 2023. november 21-i levélben Buffett megjegyezte, tisztában van előrehaladott korával, és hatalmas vagyonának súlyával.

„Jól érzem magam, de teljesen tisztában vagyok azzal, hogy már az extra ligában játszom” – írta.

Akkoriban elárulta, hogy három gyermeke a végrendelete végrehajtóiként és vagyonának több mint 99 százalékát megkapó jótékonysági tröszt vagyonkezelőjeként lesz megnevezve.

Buffett azt írta a levélben, hogy amikor 2006-ban elkezdte a vagyonát adományozásra felajánlani, gyermekei nem voltak felkészülve a folyamat irányításának félelmetes felelősségére. Azonban most már felkészültek.

További adományok érkeznek a Bill és Melinda Gates alapítvány részére

Legfrissebb nyilatkozatában Buffett bejelentette azt is, hogy 5,3 milliárd dollárnyi Berkshire Hathaway részvényt adományozott a Bill és Melinda Gates Alapítványnak és pár családi jótékonysági szervezetnek.

Az 5,3 milliárd dollár volt az eddigi legnagyobb éves adománya. Így a jótékonysági szervezeteknek adományozott teljes összege nagyjából 57 milliárd dollárra nőtt az évek során.

Annak ellenére, hogy 2006 óta Buffett eladta Berkshire-részvényeinek több mint felét, a milliárdos továbbra is a forgalomban lévő részvények körülbelül egyhetedével rendelkezik.

“Nincsenek adósságaim, a fennmaradó A-sorozatú részvényeim körülbelül 127 milliárd dollárt érnek, ami a nettó vagyonom nagyjából 99,5 százaléka. Semmi rendkívülit nem csinált a Berkshire, ez csak egy nagyon hosszú kifutópálya. Az egyszerű, de általában jó befektetések, és az amerikai hátszél teremtették meg a jelenlegi gazdagságomat.” – mondta Buffett.

A végrendeletében tehát Buffett úgy rendelkezik, hogy vagyona több mint 99 százalékát emberbaráti célokra szánja.