Kiebrudalnák a mémérméket a Bitcoin hálózatról

Egyre nagyobb hullámokat vernek a Bitcoin hálózaton futó mémérmék, amik az elmúlt időszakban magasabb tranzakciós díjakat eredményeztek, és az ellenzők szerint ezzel a BTC eredeti küldetését és szerepét is veszélybe sodorhatják. Elméleti síkon van lehetőség a mém projektek visszaszorítására, de szembemegy-e ez azokkal a demokratikus értékekkel, amelyeket a közösség vall?

A bitcoin fejlesztők és validátorok körében egyre gyakrabban merül fel a gondolat, hogy el kellene távolítani a Bitcoin blokkláncáról a mémérméket, és a mémprojekteket. Ez a kulcsfontosságú kérdés a májusban tapasztalt jelentős tranzakciós díj emelkedés következtében szivárgott be a közbeszédbe, amelyet a BTC-alapú mémérmék rohamos növekedése táplált.

Májusban ezeknek a spekulatív érméknek az áradata terhelte le a Bitcoin blokkláncot, ami rekordmennyiségű tranzakciót és váratlanul magas tranzakciós díjakat eredményezett. A konzervatívabb BTC-hívők aggodalmukat fejezték ki a hálózati túlterhelés miatt, mivel ez szerintük veszélybe sodorja a rendszer alapvető funkcióit, melynek értelmében a BTC egy fizetési rendszer és értéktároló eszköz. Szerintük olyan protokollokat kell kifejleszteni, melyek egyszerűen spamként kezelik a mémprojekteket, és nem validálják az ezzel kapcsolatos tranzakciókat.

Ali Sherief Bitcoin fejlesztő is aggodalmát fejezte ki a rendszer visszaéléseivel kapcsolatban és így fogalmazott a Bloombergnek: “A Bitcoin sosem arra volt tervezve, hogy mém tokenek hálózati infrastruktúrájaként szolgáljon.” Szerinte az értéktelennek tűnő tokenek potenciális veszélyt jelentenek a Bitcoin-hálózat zavartalan és normális működésére nézve.

Sherief emellett egy köremailt is írt a Bitcoin fejlesztőinek, melyben hangsúlyozta, hogy sürgősen foglalkozni kell ezzel a problémával, mivel a mém tokenek továbbra is kihívást jelentenek a Bitcoin blokklánc integritásával és használhatóságával szemben. A Bitcoin fejlesztők között nincs egységes álláspont, egyes fejlesztők és támogatók továbbra is kitartanak a mémérmékkel való együttélés mellett.

Casey Rodarmor fejlesztő mondható az egész mémháború kirobbantójának azzal, hogy létrehozta az Ordinals platformot, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy különféle digitális tartalmakat, például képeket, videókat és szövegeket helyezzenek el egy szatosiban (a Bitcoin legkisebb egységében). Ez az innováció nyitotta meg az utat a BRC-20 szabvány kifejlesztéséhez, amely elősegítette a mémérmék elterjedését a Bitcoin blokkláncon.

Mivel nincs egyetlen személy vagy entitás, amely irányítaná a decentralizált hálózatot, a mémérmék és NFT-k elleni fellépés módja továbbra is bizonytalan, azt csak egy konszenzusos döntés, és az azt követő koordinált intézkedés tudná megvalósítani.