Kína AI hajtott robotjai aggályokat ébresztenek

A Kínai Kommunista Párt missziója tovább folytatódik a mesterséges intelligencia (AI) gyors átültetésébe a humán robotika területére. A párt célja, hogy olyan AI-hajtotta humanoid robotokat alkosson, amelyek segítenek gyártószektorának felpörgetésében és az öregedő lakosság problémájának megoldásában. Ahogy a technológia fejlődik és halad előre a projekt, egyre többen kérdőjelezik meg a többi ország, köztük az Egyesült Államok helyzetét ezen a fronton.

Az AI megjelenése a robotikában nagy kérdéseket vet fel

Nem kérdés, hogy Kínának nagy szüksége van gyártószektorának megújítására és felpörgetésére. Az öregedő populáció miatt egyre csökken a munkaerő a szektor számára, úgyhogy az automatizáció nem kérdés a gazdasági növekedés fenntartásához. A cél, hogy humanoid robotok dolgozzanak az emberek mellett hatékonyságot és termelékenységet növelve. Szakértők szerint az AI robotokba való integrálásával olyan emberihez hasonló képességek érhetőek el, amelyekkel Kína fenntarthatja dominanciáját a gyártás globális piacán. De itt már nem csak gazdasági hatásokról van szó.

A következőkben megnézzük néhány hatását az AI által hajtott humanoid robotok megjelenésének.

1) A gazdasági hatásokról esett már némi szó, és nem kérdés, hogy ha Kína mások előtt ér implementációs szakaszba a projekttel, az hatalmas versenyelőnyhöz juttatja a globális hatalmat.
2) Viszont az AI humanoid robotokba integrálásával a kiberbiztonság kérdése is fokozottan előtérbe kerülhet. Kifejezett fókusszal a nemzetbiztonságra Kínában és más országokban is.
3) Technológiai verseny alakulhat ki a nagyhatalmak között. Ez segíthet az AI alapú humanoid robotok elterjedésében és a technológia fejlődésében.

Olyan verseny, amely egyébként jelenleg még nem nagyon látható, tekintve, hogy az Egyesült Államok nem tűnik annyira felkészültnek, mint a kínai vetélytárs. Pedig az amerikaiaknak muszáj versenyképesnek maradniuk az AI világában, ha gazdasági érdekeiket és nemzetbiztonsági érdekeiket szem előtt tartják. Ehhez nagy szükség van arra, hogy Washington még többet fektessen az AI és robotika területén történő fejlesztésekbe és kutatásba. Fontos az is, hogy nemzetközi partnerségre lépjenek a nagyhatalmak, hogy egységes kezelés és keretrendszer alakuljon ki a robotika és az AI etikai kérdéseivel kapcsolatban.