Kína megelőzheti a NASA-t, nagy előnyre tett szert az űrversenyben

Kína az elmúlt időszakban több projektet is indított annak érdekében, hogy űrbéli szuperhatalommá váljon, és megelőzze az űrversenyben az USA-t.

A Tienkung űrállomás tervezett bővítése és a Nemzetközi Holdkutató Állomás (ILRS) létrehozása mellett Kína a következő évtizedben emberes küldetések indítását tervezi a Marsra.

A tajkonauták, azaz a kínai űrhajósok vörös bolygóra való érkezésére készülve Kína Mars-mintákat tervez a Földre hozni. Ha a projektet valóban sikerül a tervezettek szerint elindítani, akkor a keleti szuperhatalom nagyjából két évvel fogja megelőzni a NASA-t, amely szintén marsi kőzetminták Földre való visszajuttatását tervezi a Mars Sample Return (MSR) projekt keretein belül.

A küldetés a Kínai Nemzeti Űrügynökség Tianwen-programjának harmadik állomása lesz, a minták visszajuttatását pedig 2031 júliusára tervezik.

Kína egy új Mars-szimulációval segítheti a jövőbeli missziókat

Egy nemrég megjelent tanulmány szerint kínai tudósok egy új numerikus modellt dolgoztak ki a Mars légköri környezetének szimulálására. A GoPlanet-Mars, vagy más néven GoMars névre keresztelt modell a szakértők szerint rengeteget fog segíteni a tudósoknak előkészíteni a Tianwen-3 küldetést.

Az elmúlt két évtizedben jelentősen megnőtt a Mars kutatásával foglalkozó küldetések és űrügynökségek száma. Jelenleg tíz robotmisszió vizsgálja a Mars felszínét és légkörét, köztük hét szonda, két rover és egy robothelikopter. És mivel a következő évtizedben tovább fog nőni a Marsra indított küldetések száma, illetve emberes küldetések indítását is tervezik, egyre nagyobb az igény a marsi időjárás előrejelzésekre.

A Tianwen-3 küldetés lehetséges leszállóhelyeinek meghatározásához a kutatócsoport egy olyan légköri modellt készített, amely a vörös bolygó por, víz és szén-dioxid ciklusait is szimulálja. A modellt ezután tesztelték az OpenMARS adatbázis segítségével, amely a Mars időjárásának 1999 és 2015 közötti alakulását tartalmazza, az eredmények pedig azt mutatták, hogy a GoMars sikeresen reprodukálta a Marson uralkodó körülményeket.

A kutatás vezetője, Wang Bin szerint a GoMars időjárás előrejelzése kulcsfontosságú lesz a Tianwen-3 küldetés során, mivel például a homokviharok miatt több rover, például az Opportunity, az Insight és a Zhurong is odaveszett – mind amiatt, mert a napelemeket befedte a por, és nem tudtak elég energiát termelni. Emellett a Perseverance rover egyik szélérzékelője is megsérült egy homokvihar során, amikor a nagy szél miatt kavicsok ütköztek a műszernek.

Marsjárók építésénél is nagy segítség lesz az új rendszer

A GoMars minden bizonnyal kulcsfontosságú szerepet kap majd a roverek és leszállóegységek tervezésében és a megfelelő leszállóhelyek kiválasztásában. Különösen a por és a szél alakulásában lesz majd nagy segítség az új rendszer, ezek a tényezők ugyanis mind a leszállásnál, mind pedig a felemelkedésnél komoly problémát jelenthetnek.

“A porciklus a Marson ugyanolyan fontos, mint a vízciklus a Földön.” – mondta Wang Bin, a kutatás vezetője. „A GoMars például képes szimulálni a leszállási zóna hőmérsékletét, és a tudósok ezeket az adatokat felhasználhatják olyan anyagok tervezéséhez, amelyek alkalmasak a marsjárók építéséhez, hogy megbirkózzanak az extrém hideggel.” – tette hozzá a kutató.

Egyébként a következő évtized elején a NASA és az Európai Űrügynökség a Mars Sample Return (MSR) misszió elindítását tervezi a Perseverance rover által nyert minták visszaszerzésére. A NASA és az ESA jelenleg úgy számol, hogy a küldetés legkorábban 2033-ban indulhat, ami egybeesik a NASA első, emberes Mars-küldetésével.