Kína orosz gázt ad el Európának – kiskapu a szankciókkal szemben

Az orosz gázt övező konfliktusok az orosz-ukrán háború kitörése óta merőben megváltoztatták Európa energiaellátását. A bevezetett szankciók következtében másmilyen eszközökhöz kellett folyamodniuk az EU államainak. Úgy tűnik Kína jelentette a megoldást a problémára, ugyanis az ázsiai ország a nagy mennyiségben felvásárolt földgázt továbbadta az európai országoknak.

Sokakat meglepett a hír, miszerint Kína -a gazdasági és ingatlanpiaci válság, illetve a zéró-Covid stratégia ellenére- rekordmennyiségű földgázt vételezett Oroszországtól az elmúlt hónapok során. Az SCMP hírlap júliusi beszámolója szerint a 2022-es év első 6 hónapjában Kína 2,35 millió tonna cseppfolyósított földgázt vásárolt. Ez körülbelül 2,16 milliárd dollárba került a kínai kormánynak. Ennek következtében a tavalyi évhez képest 28,7%-kal nőtt az energiahordozó importja ez idáig. Ez továbbá azt is jelenti, hogy Oroszország maga mögé utasította Indonéziát és Amerikát, így Kína negyedik legnagyobb LNG (liquefied natural gas) beszállítója lett.

Ezek az adatok nem összekeverendőek a csővezetéken keresztül szállított földgázzal, amelyet szintén az orosz Gazprom biztosít Kína számára. Nemrégiben egyébként a Gazprom arról számolt be, hogy a Power of Siberia gázvezeték is maximális kapacitással üzemel napi szinten. Ennek tudatában nem túl megdöbbentő, hogy Türkmenisztán után Oroszország szállítja a legtöbb földgázt Kínába. Ennélfogva 2022 első felében a vezetékes gáz importja 63,4%-kal nőtt.

Kína az orosz gázt használja saját gazdasági helyzete stabilizálására?

Felmerül azonban a kérdés, hogy a belföldi kereslet csökkenése mellett vajon mi oka lehet a kínai kormánynak ilyen szintű felvásárlási lázra? Kína az Oroszországgal folytatott ügyleteiről a lehető legkevesebb információt szeretné megosztani a külvilággal. Emiatt Kína Vámügyi Főigazgatósága (General Administration of Customs of China) újabban már nem teszi nyilvánossá a csővezetékes gáz értékesítési volumenére vonatkozó adatokat.

Kína erőfeszítéseinek ellenére fényt derült arra, hogy mi is ösztönzi valójában az orosz LNG felvásárlására. Az ördögtől valónak titulált orosz gázt olyan területekre szállítja tovább, ahol nem képesek hozzájutni. Bizony, a szóban forgó térség nem más, mint Európa.

Az ázsiai ország ügyesen hasznot húz az EU és Oroszország nézeteltéréséből anélkül, hogy pártfoglalásra kényszerülne. Két legyet üt egy csapásra, hiszen az oroszok készek több földgázt küldeni Kínába azzal a szándékkal, hogy így büntessék Európát. Kína pedig a számára fölösleges mennyiséget jó pénzért átadja az európai országoknak, szívességet téve ezzel nekik.