Kína újabb 18 milliárd dollárnyi amerikai államkötvényt adott el

Kína márciusban még több, mint 1,1 billió dollárnyi amerikai államkötvényt tudott magáénak. Azóta, a mostani $18 milliárddal és a korábbi $4 milliárddal, összesen 22 milliárd dollárral csökkentették ennek összegét. A jüan erősödését és a jelenlegi kínai-amerikai kapcsolatokat eltekintve valószínűleg még tovább fogják csökkenteni a kezükben lévő amerikai államadósságot.

Erősödik a jüan és robog a gazdaság – csökkenti is Kína az amerikai államkötvény befektetését

Már tavaly is várható volt, hogy a kínaiak tovább fogják csökkenteni az amerikai államkötvényeik számát. 2021-ben pedig tényleg több ok is ahhoz vezetett, hogy összesen csaknem 22 milliárd dollárral csökkentsék ezt. Az adósságeszközök eladása főként a jüan erősödése és az egyre rosszabbodó amerikai-kínai kapcsolatokhoz vezethető vissza.

A jüan június óta jelentősen erősödött a dollárral szemben, az akkori 7,2-es árfolyamról egészen 6,47 esett vissza. (Azaz egy US dollár jelenleg 6,47 kínai jüant ér.)

A két állam közötti feszültség már tavaly november óta érezhető volt, amikor Donald Trumpot Joe Biden váltotta az elnöki székben. A kínai média szerint jelenleg az USA nem „őszinte”, éppen ezért nem is akarnak tárgyalni az amerikaiakkal. Ezt az újságcikkek mellett az is igazolja, hogy Wendy Sherman, külügyminiszter-helyettes mostani tervezett kínai megállóját is lefújták ázsiai útja során, miután csak egy kifejezetten alacsony rangú tisztviselő találkozott volna a miniszterrel.

Kína pedig mindezt meg is teheti, hiszen gazdasága újra hihetetlen tempóban zakatol. A második negyedévben egy elképesztő 8,8%-os emelkedést tudott produkálni. Külön kiemelendő az is, hogy a Xiaomi idén nyárra az Apple-t megelőzve lett az első számú cég az okostelefonok piacán.

S bár a kínai-amerikai kapcsolatok jelenleg kissé viharosnak tűnnek (különösen miután az USA a NATO-val és az EU-val közösen Kínát okolják a Microsoft meghackeléséért), a kereskedelem a két ország között rengeteget erősödött a tavalyi év során. Itt csaknem 30%-os emelkedést figyelhetünk meg, annak ellenére, hogy Kína egyértelműen csökkenteni akarja Amerikától való gazdasági függését.

Kína egyébként már az elmúlt években is többször csökkentette az amerikai államkötvény állományát; olyannyira, hogy tavaly előtt már Japán mögött csak a második helyen szerepelt a hitelezők között. 2015-ben például még több, mint 1,2 billió dollárnyi kötvénnyel rendelkezett Kína.