A kínai bírósági hivatal virtuális tulajdonként ismerte el a Bitcoint

Egy nemrég lezajlott jogi tulajdonvita során egy kínai bíró a Bitcoint valós értékkel rendelkező virtuális tulajdonként ismerte el, és ezzel legálisan védett eszköznek ítélte. Eddig Kína elég antagonisztikus nézetet képviselt a Bitcoinnal szemben, megváltoztatja a bírói ítélet ezt a jövőben?

Kínának hosszú és komplikált kapcsolata van a Bitcoinnal. A nyugati országok és a mainstream média ’Kína tiltja a Bitcoint’ narratívát hirdeti. Azonban Kína továbbra is integrált szerepet tölt be a kriptovaluta ökoszisztémában, hiszen a Bitcoin hashráta több mint 50%-a az országban működő bányásztelepekről jön. Az autoriter Kommunista Párt másrészről viszont tiltja a lokális kriptovaluta tőzsdéket és a token kibocsátásokat, amivel a populációt és az országból való tőkekivonást szeretné ellenőrizni.

Ennek ellenére nem illegális az állampolgároknak kriptovalutával rendelkezni és egymás között kereskedni. A kínai vezetés aktívan keresi annak a lehetőségét is, hogyan lehetne egy saját blokklánc megoldás bevezetésével versenyezni az USA-val, és nyomon követni a saját állampolgárait. A Kínai Népbank (People’s Bank of China) 2017-ben indított egy digitális valuta kutatási kezdeményezést ezeknek az opcióknak a feltérképezésére.

A Bitcoin egy virtuális tulajdon a kínai bíróság szerint

Helyi médiahírek szerint 2019. július 18-án a Hangzhou Internet Bíróság egy tulajdonjogi ügyben hivatalosan elismerte a Bitcoint virtuális tulajdonként.

A bíróság ítélete szerint a „Bitcoin minden jellegzetességgel rendelkezik, amik a tulajdont jellemzik – értékes, ritka és rendelkezésre áll. Virtuális tulajdonként kell elismernünk.

Az ’Általános Polgári Törvénykönyv’ szerint a virtuális tulajdon legálisan védett a Kínai Népköztársaság törvényei szerint.

A bírósági ítéletet a kínai Bitcoin közösség nagyon pozitívan értékelte, amely már hosszú évek óta küzd a szabályozói elutasítással.

Dovey Wan, a Partner at Primitive alapítója és a Hardcore Fund ügyvezetője Twitteren emelte ki ennek fontosságát: „WoW, a Bitcoin legálisan védett Kínában.”

A Hangzhou Internet Bíróság egyike a nemrég felállított három bíróságnak, amely az internethez kapcsolódó ügyekkel foglalkozik, mint a szerzői jogok megsértése, a digitális szolgáltatások közötti szerződéses viták rendezése és a termékek és szolgáltatások digitális értékesítése.

2.675 Bitcoin feletti vita

Beijing News hírforrás szerint a jogi ügy egy kis Bitcoin befektető és egy platform tulajdonos között zajlott, ahol a befektető a Bitcoint vásárolta. 2013-ben a felperes 2.675 BTC-t vásárolt körülbelül 20.000 kínai jüan értékben az FXBTC platformon, amit a Shanghai Science and Technology Company üzemeltetett. 2017-ben a felperes újra be szeretett volna jelentkezni a platformra, hogy hozzáférjen a Bitcoinjaihoz, de a platform nem volt már elérhető.

A felperes szerint a shanghaji technológiai vállalat nem figyelmeztette őt megfelelően és kellőképpen a platform bezárásáról, ami miatt ő elvesztette az ott tárolt kriptopénzét. Emellett ebben az időszakban a digitális valuták ki voltak tiltva a Tabao Hálózatról, amely így nem teljesítette az audit követelményeket. A felperes ezért mind a két vállalatot perelte, és szerette volna visszakapni a bitcoinjai értékét a per idején érvényes 76.314 jüan értékben.

A bíróság elutasította a felperes követeléseit, mert nem voltak helytállóak. Azonban a jogi per fő hozadéka, hogy ezzel együtt a kínai törvények értelmében legálisnak ismerte el a Bitcoint, mint virtuális tulajdon.